11 Argumenten


De 11 argumenten van de INITIATIEFGROEP HOUDT het GEIN FIJN en PLATFORM GAASPERDAM TEGEN AANLEG A6-A9 en de 11 tegenargumenten van de AKTIEGROEP GELUIDSHINDER GAASPERDAMMERWEG

Er is ook een document in omloop waarin de 11 argumenten worden uitgebreid tot 13. De inhoud is echter eensluidend, het deponeren van het vuilnis voor andermans deur!
De AGG streeft in eerste instantie naar terugdringen van het autoverkeer. Het verdelen van de overlast en indien meer asfalt toch noodzakelijk is, het uitvoeren van het meest milieu- en mensvriendelijke alternatief.
Doortrekken van de A6 naar de A9 is het beste alternatief

De Gaasperdammerweg kan en mag niet worden uitgebreid, ondertunneld of op welke manier dan ook worden vergroot.

argument INITIATIEFGROEP HOU ‘T GEIN FIJN en PLATFORM GAASPERDAM TEGEN AANLEG A6-A9 AKTIEGROEP GELUIDSHINDER GAASPERDAMMERWEG
1 Het bestaande beleid voor het Gein- en Vechtgebied staat haaks op deze ingreep. Beleidscategorieën als Ecologische Hoofdstructuur, Rijksbufferzone (Amsterdam-Bussum), Nationaal Landschap (Het Groene Hart) zijn gericht op behoud en ontwikkeling van natuur en landschap. In de Nota Belvédère wordt het gebied aangeduid als `een gebied met hoge gecombineerde cultuurhistorische waarde’. Verder is bijvoorbeeld de Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst; de Stelling van Amsterdam is daar reeds onderdeel van. Overeenkomstig de Cultuur Historische Waardekaart van de provincie Noord-Holland heeft het gebied geen hoge, doch wel een speciale Cultuurhistorische waarde. Tunnel en Weg zitten echter geen enkel monument in de weg en tasten het landschapsbeeld en de cultuurgoederen absoluut niet aan. De alternatieven zoals doortrekken van de A9 door de Ouderkerkerplas gaan door een soortgelijk gebied. Zie ook de Cultuurhistorische kaart van Noord-Holland Voor de eerlijke en juiste verdeling van het verkeer en de belasting van de bewoners heeft een Tunnel/Weg combinatie A6/A9 de voorkeur.
2 Bij aanleg van een tunnel zijn aflopende aansluitingen op bestaande wegen nodig. Door de noodzakelijke hellingshoek zal de autosnelweg aan weerszijden zeker een tot anderhalve kilometer lang nog bovengronds zijn. Dit betekent doorsnijding van het druk bezochte natuur-recreatiegebied De Hoge Dijk, doorsnijding van de Broekzijdsche Polder ten noorden van het Gein, en doorsnijding van het gebied vlak boven natuurreservaat het Naardermeer. Aansluitingen van de tunnel op bestaande wegen (A1 en A2) veroorzaken extra infrastructuur bij de knooppunten, die ook weer ingrijpen op het landschap. Bewoners in het zuiden van Amsterdam Zuidoost, die toch al veel infrastructuur om zich heen en veel vliegverkeer boven zich hebben, krijgen opnieuw te maken met extra geluidsoverlast. Bij alle alternatieven zijn ook infrastructuren nodig die extra belastend zijn voor de bewoners van Ouderkerk, Amstelveen en omwonenden aan de Gaasperdammerweg. De Hoge Dijk is een gedoogd natuurgebied. Al reeds 25 jaar geleden bestonden er plannen voor de weg en ondertussen heeft men hier een "gedoogd" natuurgebied ontwikkeld. De waarde is gelijk of minder dan de Ouderkerkerplas.(heeft uzelf de gebieden wel eens met elkaar vergeleken!!!) Pratend over bewoners , gaat men er geheel aan voorbij dat in de Bijlmer en het midden van Zuidoost de bewoners ook te maken krijgen met EXTRA geluidsoverlast. Eerlijk zullen we alles delen. Voor de eerlijke en juiste verdeling van het verkeer en de belasting van de bewoners heeft een Tunnel/weg combinatie A6/A9 ook hier de voorkeur
3 Bij een tunnel moeten bouwwegen, ventilatieschachten, uitgangen van vluchtroutes e.d. op het maaiveld worden aangelegd. Dit betekent ontsiering van het prachtige en onvervangbare cultuurhistorische rivierenlandschap van Gein en Vecht dat respect en bescherming verdient. Nescio schreef er veel over, Gabriël en Mondriaan schilderden het. Het gebied wordt hoog gewaardeerd door de bevolking in de regio en van ver daarbuiten. Dit is een rechtstreekse reden om juist de A6-A9 combinatie te bouwen. Als de Gaasperdammerweg en A9 nog groter, kolossaler en gevaarlijker worden is juist een spreiding van verkeer noodzakelijk. Ook IJ-burg heeft een ontsluiting nodig die de A9 al extra zal belasten en tevens door een veel geroemde en beschreven Diemerzeedijk loopt. Een ontbreken van een A6-A9 zal het milieu in de groene zone rondom Diemen nog meer belasten door de te grote druk van het verkeer.
4 De waterhuishouding van het veenweidegebied is (o.a. door de aanwezigheid van de riviertjes en het Naardermeer) complex. Grondwater- en kwelstromen volgen verschillende, ook tegengestelde richtingen. Het is onduidelijk wat de invloed van een tunnel zal zijn op deze kwetsbare waterhuishouding. De waterhuishouding heeft direct effect op landschap, weidevogels en (agrarisch) gebruik. Het Naardermeer, oudste natuurgebied van Nederland, loopt hierbij ook gevaar. Voorts kan zoute kwel uit diepere onderlagen het zoetwatersysteem aantasten. De regionale overheden hebben toegegeven dat ze nog niet weten wat de aanleg van de tunnel voor de waterhuishouding betekent. Een juist argument, dat ook geldt voor ondertunneling van de Gaasperdammerweg, ook hier ligt een soortgelijk veengebied met zoutwaterkwelders. De nu opgebrachte dijklichamen zorgen al reeds voor een aanzienlijke schade in huizen door te hoge grondwaterstanden. Ook dit argument bepleit dus een aanleg van een A6-A9 omdat de Gaaperdammerweg al te veel aantasting betekend in de huidige situatie en dus absoluut niet uitgebreid mag worden.
5 De aanleg van de tunnel kost miljarden guldens. Wij vrezen voor de mogelijkheid dat, om de financiering rond te krijgen, uiteindelijk wordt gekozen voor een kleinere of geen tunnel. Wie garandeert ons dat, als deze streep eenmaal op de kaart staat, het geen uitgeklede bovengrondse versie wordt? Een teken aan de wand is de bovengrondse reservering van ruimte voor de A6-A9 verbinding bij de aanleg van een viaduct in het kader van de spoorverbreding Amsterdam-Utrecht. Het is ook om die reden dat de AGG streeft naar terugdringen van het verkeer, door alternatieven te bepleiten. Iedere weg is uiteindelijk altijd te klein. Maar zelfs al wordt de A6-A9 een bovengrondse versie dan betekend dit een zegen voor mens en milieu, denkend aan de betere doorstroming, de kleinere files, de ontlasting voor bewoners van Ouderkerk, Diemen en omwonenden aan de Gaasperdammerweg. Weest niet egoistisch maar denk ook aan anderen
6 De werkgelegenheid in Almere groeit snel, maar de werkzame bevolking groeit nog harder en was al veel groter. In Almere werkt krap 40% van de beroepsbevolking in de eigen regio. In bijvoorbeeld de Zaanstreek, waar een evenwicht is tussen arbeidsplaatsen en werkzame bevolking, is dit 60%. Dat geeft veel meer korte woon-werkafstanden en veel meer fietsverkeer, en is dus beter voor het milieu. De provincie Flevoland stelt in haar Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan dat er duidelijk minder mobiliteit is als de werkgelegenheid harder stijgt dan de werkzame bevolking. Aan de andere kant van de beoogde autoweg, in Amsterdam-Zuidoost, geldt juist dat de grote hoeveelheid bedrijvigheid druk zet op de leefbaarheid en wegcapaciteit in het spitsverkeer. Een extra autoweg versterkt de trend die nu de verkeerde kant op gaat. Wij zijn het hier absoluut mee eens, ons eerste doel is ook terugdringen van het verkeer. Het argument mag echter nooit betekenen dat bestaande Plannen, definitief afgewikkeld worden op tijdelijke infrastructuren. Dat wil dus zeggen dat de oorspronkelijke planning , met een betere doorstroming en aansluiting moet worden ingezet om het verkeer op de best mogelijke wijze te leiden. Dus de Gaasperdammerweg kan terug naar de oorspronkelijke stedelijke verbindingsfunctie en de A6-A9 wordt aangelegd om het verkeer zijn bedachte loop te (her)geven.
7 De capaciteit en de kwaliteit van het openbaar vervoer Almere – Amsterdam schiet flink tekort. Van het ambitieuze spoorplan, Rail 21, dat 10 jaar geleden door de NS is voorgesteld en onder meer een intensievere railverbinding tussen Amsterdam en Almere bevatte, is weinig terechtgekomen. Bij de landelijke overheid ontbreekt de daadkracht om daadwerkelijk een vervoersalternatief Almere-Amsterdam op de kaart te zetten. Zo krijgt milieubewust vervoer geen voet aan de grond. Er moet ook meer aandacht uitgaan naar voor- en natransport. Treinverkeer is een zeer zware geluidsbelasting en is ons insziens een beperkt alternatief voor de autowegen problematiek. De infrastructuur dient wel verbeterd te worden en de AGG vindt dit een der belangrijkste argumenten die het autoverkeer kunnen terugdringen.
8 Gemiddeld bevatten auto’s in de spits slechts 1,2 persoon. Er is veel te winnen met brongerichte maatregelen zoals het locatiebeleid, dat bedrijven prikkelt om hun werknemers, naar rato van de mogelijkheden, milieubewust naar het werk te krijgen. In Amsterdam Zuidoost en rond Schiphol, waar veel bedrijven zich vestigen, laat uitvoering van het locatiebeleid nog te wensen over. Wij ondersteunen dit argument volledig.
9 De verbinding A6-A9 geeft reistijdwinst aan de automobiliteit. Werknemers die nu met het openbaar vervoer reizen, komen in de verleiding weer voor de auto te kiezen. Ten tweede lokken kortere reistijden autoverkeer over langere afstanden uit. Mensen gaan verder van hun werk wonen. Deze ontwikkelingen zetten door totdat het verkeer weer net zo vaststaat op de wegen. De automobiliteit en de CO2-uitstoot zijn dan weer gestegen. Daar waar de weg mens en milieu hindert zal de snelheid moeten worden beknot tot 70 of 80 km. De Gaasperdammerweg herkrijgt zijn functie tot stadsweg en wordt ontsluiting van IJburg. Beide plannen zijn nodig om doorstroming te bevorderen. Gelijkertijd zal de overheid inderdaad over moeten gaan tot terugdringen van het autoverkeer.
10 De bestaande verbinding tussen de twee wegen, via de Gaasperdammerweg en de A1, is slechts een paar kilometer langer. De vierbaans Gaasperdammerweg loopt dwars door Amsterdam Zuidoost en zorgt daar voor veel overlast. Binnenkort krijgt de weg zelfs versneld 2 x 3 rijstroken doordat het benuttingsalternatief van de CRAAG-studie in het BOR terecht is gekomen. Het verlagen van de maximum snelheid op de Gaasperdammerweg van 100 naar 70 km/uur levert minder luchtverontreiniging en lawaai op. Maar vooral een onderzoek naar de mogelijkheden om de Gaasperdammerweg verdiept of (deels) overkapt aan te leggen biedt perspectieven. Verschillende varianten van een verdiepte Gaasperdammerweg dienen onderzocht te worden. Behalve de kosten moet ook het milieurendement (verbetering leefbaarheid en duurzaamheid) van de verschillende varianten meegenomen worden. Het is niet de lengte van de verbinding alswel de vele op- en afritten, die de doorgang ontregelen. Ondertunneling of overkapping zijn deels mogelijk maar moeilijk omdat de weg zeer veel op- en afritten kent. Het IS dan ook een LOKALE VERBINDINGSWEG!!. Om dezelfde redenen als argument 3 al aangeeft zijn bewoners rondom de weg (en die wonen VEEEEL dichterbij dan bij de beoogde A6-A9 verbinding) tegen ondertunneling. Wij wensen maar een variant, die van de LOKALE VERBINDINGSWEG. Doortrekken van de A6, rechtstreeks aansluitend op de A9 is de allerbeste oplossing.
11 De regionale overheden gaan in hun nut- en noodzaakstudie uit van bereikbaarheid en economische groei. HOU ‘T GEIN FIJN en het Platform Gaasperdam tegen aanleg A6-A9 gaan uit van milieu en het welzijn van mensen. De AGG bepleit ten eerste het terugdringen van het autoverkeer. Ten tweede het verbeteren van het lokale milieu en het welzijn van de omwonenden. Ten derde het verdelen van de lasten die het wonen in de randstad met zich meebrengt.

Naar boven     Home