Informatie GGD Luchtkwaliteit en gezondheid.
luchtkwaliteit en gezondheid
Vlak langs drukke snelwegen is de kwaliteit van de lucht doorgaans slecht. Dat komt door de uitstoot van het verkeer op de snelweg, vooral van vrachtwagens. Deze uitstoot bestaat uit een mengsel van stoffen. Verschillende stoffen in dit mengsel kunnen een nadelig effect op de gezondheid hebben. Het gaat daarbij om effecten op de luchtwegen – vooral bij mensen met astma - en een extra risico op het krijgen van kanker. Dit betekent dat mensen met astma, die dichtbij een drukke snelweg wonen, meer en vaker klachten kunnen krijgen van de luchtwegen (hoesten, kortademigheid). Het extra risico op het krijgen van kanker als je de hele dag lucht inademt vlak langs de snelweg, is ongeveer vergelijkbaar met meeroken:
als je direct langs de snelweg woont is het alsof je met iemand in huis woont die rookt.
In een strook van ongeveer 150 meter aan weerszijden van de A20 (en dat zal niet anders zijn bij andere wegen), is de luchtkwaliteit op dit moment – anno 2000 – slecht te noemen. Voor de komende tien jaar wordt een verbetering van de luchtkwaliteit verwacht, voornamelijk door het schoner worden van personenauto’s. Als deze verwachting uitkomt, zal de strook met een slechte luchtkwaliteit afnemen tot ongeveer 125 meter in 2005 en tot ongeveer 65 meter in 2010. Deze stroken bevinden zich aan beide zijden van de A20.
De GGD is van mening dat gebieden die jarenlang een slechte luchtkwaliteit hebben, minder geschikt zijn om te wonen of om er kinderdagverblijven, scholen of ziekenhuizen te vestigen. Ook ligt het niet voor de hand om die gebieden in te richten als sportveld of speelterrein. Wel is het gebied geschikt om er voorzieningen te plaatsen waar bezoekers kortdurend verblijven, zoals winkels, bibliotheken, en dergelijke.
Voor meer informatie over verkeer en gezondheid kun u contact opnemen met de afdeling Medische Milieukunde van de GGD Rotterdam en omstreken: 010 – 4339 894.
|