Nieuws afgelopen weken. Overlast en bezwaarschrift

Uw webmaster was even met vakantie de afgelopen 2 weken. Geen getril, gehei, vliegtuigen en ander lawaai en een vlucht om het gesuis in de oren weg te werken. Ongelooflijk wat een lawaai de natuur kan maken en wat je hoort als het echt stil is. Bij een gemiddeld geluidsniveau van 39 dBA in de zeer mooi landelijke omgeving ergens in Toscane hoor je hagedissen in het gras, kikkers op 5 kilometer afstand en vogels, krekels en veel andere geluiden van dieren waarvan je dat nooit eerder hoorde zoals, de roofvogel en zijn prooi, de vossen en de jonge vosjes in het struikgewas op 2 kilometer afstand. Vliegtuigen waren er af en toe maar heel hoog en ver weg. Op een moment dat we niet op ons vakantie adres waren werd het gebied getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,4 op de Richterschaal. Het epicentrum lag precies 14 km beneden ons huis. De knal was enorm en iedereen is zich een ongeluk geschrokken maar er is totaal geen schade aangericht.
Italianen hebben een mooi land, maar beschadigingen in de wegen worden alleen afgezet en niet of nauwelijks gerepareerd. een stukje rijden van pakweg 50 kilometer is ook een onderneming waar je een paar uur voor moet uittrekken.

Eens per uur kwam er een auto langs en op een dag moest een boer zonodig het gras maaien, resultaat wel 43 dBA... Met een glimlach op de lippen keek ik af en toe even naar de Vliegtuiglawaai monitor van de WVB en dacht dan, heerlijk kan deze vakantie nog tot eind 2017 duren?
Maar helaas... Net terug worden we weer getracteerd op trilinstallaties die nog niet helemaal voor de deur staan maar wel al pieken van 82 dB aan geluidsdruk aan de gevel produceren. In het park, op gelijke afstand als de bewoners van Laag Kralenbeek ten opzichte van de installaties meet ik 97 dB aan geluidsdruk, de suis in mijn oren is weer terug.

Met de moderne communicatiemiddelen blijf je overal op de hoogte en het is me niet ontgaan dat de afgelopen weken weer zoveel overlast is geweest dat er weer behoorlijk geklaagd wordt en met recht.

Er werd geklaagd over trillingen in huis en angst voor schade. De geluidsmetingen gaven waarden aan van boven de 80 dBC (niet de juiste methode) en er is veel contact geweest met RWS en IXAS. Die doen dit af met simpele tenenkrommende meningen als "Maakt u zich niet ongerust mijnheer. De metingen vertellen de waarheid en zijn hoog maar niet boven de maximale waarden". Sommige mensen worden bozer en bozer, hoe lang moet het nog duren voordat er iemand doorslaat.
Mensen die geld toegezegd is om weg te gaan hebben het nog niet ontvangen. Mensen kunnen niet in hun tuin zijn. Deuren en ramen moeten gesloten zijn en dat met dit mooie weer. Er zijn mensen ziek van het lawaai geworden. Veel bouwlawaai in de nacht, enz enz.

Soms was het helemaal feest met drie damwanden die tegelijkertijd werden ingetrild. Waarden van boven de 100 dB evenementgeluid werd er gemeten bij de dichtst bijzijnde woningen. In de eigen tuin boven de 80-90 dBC piekwaarden. Een kinderverjaardag is verpest door het lawaai. Voor mensen in ploegendienst is het niet uit te houden. Heb vernomen dat o.a. iemand is gestopt met de nachtdienst omdat hij niet tot rust komt overdag maar hierdoor wel inkomsten verliest als zelfstandige.

RTL4 heeft er zelfs een item aan gewijdt in het nieuws zie deze link

De gemeente en het stadsdeel Zuidoost hebben het bezwaar van de AGG op de bouwvergunning 1e halfaar 2016 ongegrond verklaart en dat was wel te verwachten. De gebruikte normen in het bouwbesluit zijn immers zeer ruim en daar wordt niet van afgeweken. Naast de algemene verordening is er een ruimere ontheffing en daarboven nog een bouwbesluit waarin de normen over geluidsoverlast zover zijn opgerekt dat ze boven de grens van de gebruikte meetmethode komen. De AGG heeft daar op gewezen maar de overheden kijken slechts naar cijfertjes. Het Stadsdeel en de gemeente Amsterdam beseffen niet dat ze met deze afwijzing een waarschuwing in de wind slaan. Ze moeten nu weten dat 80 dBA bij laagfrequente trillingen 100 dB aan geluidsdruk veroorzaakt en gehoorschade kan veroorzaken. Aangetoond is dat landurige blootstelling met zekerheid gehoorschade veroorzaakt. Voor getroffenen is het een schrale troost dat het juridisch nu is aan te tonen dat besturen de waarschuwingen negeren en schadeclaims zijn makkelijker te verzilveren. We weten nu ook dat het gemeentebestuur totaal niet geïnteresseerd is in onze gezondheid.

Het intrillen van damwanden veroorzaakt aan de gevel van de dichtstbijzijnde bebouwing 82 dBA (of beter 85,6 dBB) en pieken tot 107 dB. De hoogste piek was op zaterdag 18 juni 2016 om 10:47 87 dBA en een piek van 112 dB.

Deze situatie laat zich het best vergelijken met de maximale snelheid op de Nederlandse wegen, 130 km per uur levert meer verkeersdoden op dan 100 km per uur, toch staat men dat toe omdat het sneller is. En 100 dB levert meer gehoorgestoorden op dan 80 dB, maar het werk gaat wel sneller. De meetmethoden in het bouwbesluit waar ontheffing voor is verleend wordt uitgevoerd in dBA, de A weging is overeenkomend met het menselijk oor bij waarden tot 70 dB. De ontheffing gaat tot 80 dBA, maar helaas is dat bij de triltechieken overeenkomend met ongeveer 95 tot 100 dB aan geluidsdruk in het oor. De 100 dB is in laboratoria in een wetenschappelijk onderzoek met geluidsimpulsen van slechts enkele minuten toegepast op proefpersonen waarbij is aangetoond dat dit daadwerkelijk gehoorschade veroorzaakt. Wij worden dus geofferd ten behoeve van onze eigen oorspronkelijke wens, bij de aanleg van de Gaasperdammerweg in 1980, minder geluidsoverlast en een weg in een tunnel of een dak erop.

De AGG wil zeker niet de voortgang van het project belemmeren immers "kort maar hevig" was de slogan en een langdurigere bouwfase zitten we ook niet op te wachten. We willen vooral aandringen op extra maatregelen om de bevolking te beschermen en gehoorschade en andere gezondheidsklachten voorkomen.

Daarbij valt te denken aan waarschuwingsborden langs het project met duidelijke teksten als "stel u niet te lang bloot aan overmatig geluid" of "bouwgeluiden kunnen uw gehoor beschadigen, draag gehoorbescherming of maak dat u wegkomt"

Heeft u klachten geef deze dan door aan Rijkswaterstaat tel. nr: 0800-8002 of e-mail: 08008002@rws.nl