Voortgangsbericht IXAS #47, Muntbergweg, Grootste tafel van Nederland, Nachmeldpunt, Omgevingspanel

Werkzaamheden Muntbergweg

Ook ter hoogte van de Muntbergweg wordt de A9 Gaasperdammerweg verbreed. Daarom maken we aan de noord- en de zuidzijde van de bestaande weg nieuwe viaducten over de Muntbergweg. Hiervoor brengen we in augustus en september heipalen aan voor de landhoofden. Daarop maken we betonnen dwarsbalken waarop het nieuwe wegdek wordt aangebracht. Deze worden ’s nachts op hun plek gehesen.

Ook bij het Haarlerbergpad en het Lemelerbergpad zijn we druk aan het werk. Bij het Haarlerbergpad brengen we heipalen aan voor de uitbreiding van het viaduct. Bij het Lemelerbergpad werken we nog aan het verplaatsen van de kabels en leidingen.

De grootste tafel van Amsterdam

Binnenkort maakt IXAS het eerste dak van het eerste tunneldeel. We doen dit met een hulpmiddel dat we de tafel noemen. De plek waar dit gebeurt, ligt wat verstopt achter de tijdelijke oprit S112 (Gooiseweg). Dit is ongeveer het midden van de tunnel.

Misschien wel de grootste tafel ter wereld

Het dak wordt van beton gemaakt. Als het beton net gestort is, is het nog zacht. Het moet dan dus ergens op rusten. Daar is die tafel voor. Als het beton hard genoeg is, rijden we de tafel over een rails onder het dak uit. De tafel gaat dan door naar het volgende tunneldeel.

Met de tafel kunnen we in één keer 50 meter dak maken. Op plek waar het eerste dak gestort wordt, komt het belangrijkste dienstgebouw van de tunnel. Met de bouw van het dienstgebouw wil IXAS ze snel mogelijk starten. Daarom is de tunnelbouw op deze plek het verst.

Nachtmeldpunt IXAS 020 4804070

IXAS werkt ook ’s nachts aan de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg. De werkzaamheden die we ’s nachts uitvoeren zijn alleen werkzaamheden die overdag niet kunnen. Bijvoorbeeld omdat de snelweg er voor afgesloten moet worden of omdat er speciaaltransporten voor nodig zijn. Die mogen overdag niet op de openbare weg komen. De komende periode gaat het dan vooral om het lossen van materieel voor de tunnelbouw en het vlinderen van beton. ‘s Nachts geven werkzaamheden sneller overlast dan overdag, omdat er dan minder omgevingsgeluid is.

Heeft u ’s nachts een klacht of melding over onze werkzaamheden? Dan kunt u die melden bij het nachtmeldpunt van IXAS. Uw melding wordt genoteerd door een call center medewerker. De volgende werkdag nemen we contact met u op. We bekijken dan of we in de toekomst iets aan dit soort hinder kunnen doen. U kunt het nachtmeldpunt IXAS bereiken op telefoonnummer 020 – 480 4070. Overdag blijft IXAS bereikbaar via het landelijke informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800 – 8002 of 08008002@rws.nl.

Redactie AGG, Er wordt dus niet direct ingegrepen indien u 's nachts overlast heeft, toch is het belangrijk te bellen als u overlast ondervindt omdat statistieken dan duidelijk laten zien dat er ook 's nachts klachten zijn waar eigenlijk direct maatregelen moeten worden genomen.

Resultaten derde enquête A9 omgevingspanel

IXAS vraagt de leden van het A9 Omgevingspanel regelmatig naar hun mening over onze werkzaamheden. We deden dat eerder in juli en november 2015. Ook bij deze derde enquête hebben we de panelleden gevraagd naar hun mening over de communicatie over de werkzaamheden en de mate van hinder die zij hebben ervaren in de periode van november 2015 tot juni 2016. De resultaten van het onderzoek en de verbeteringen die IXAS doorvoert, kunt u lezen in de ‘Resultaten A9 omgevingspanel’.

IXAS telt af (en wij ook)

In mei zijn we gestart met het aanbrengen van de middenbermdamwand. Deze damwand houdt de bestaande A9 op zijn plaats en neemt als de tunnel klaar is de dijkfunctie van de huidige snelweg over. Onze damwandstellingen trillen in totaal 1800 planken de grond in. Daarvan zitten er inmiddels meer dan 1700 in. Voorlopig worden er geen middenbermdamwanden meer aangebracht. In december komen de stellingen nog een keer terug om damwandplanken aan te brengen op de plek waar de op- en afrit S112 Gooiseweg liggen.

In juni zijn we ook begonnen met het aanbrengen van de heipalen voor de tunnel. Tot in februari 2017 moeten 8000 heipalen de grond in. De teller staat nu op 1550 stuks.

Vorige week zijn we gestart met het trekken van wisselbaandamwanden. Deze zijn niet meer nodig. In totaal moeten er 1000 stuks verwijderd worden. De teller staat nu op 275 stuks. We doen dit in twee delen. Het eerste deel doen we in de maand augustus. Het tweede deel vanaf december.

Wist u dat ...?

... de tunnel van speciaal beton gemaakt wordt?

Dit beton is extra brandwerend. Veiligheidseisen schrijven voor dat de tunnel 60 minuten moet kunnen branden zonder in te storten. Ter hoogte van de drie dienstgebouwen moet dit zelfs 120 minuten zijn. Met dit speciale beton voldoet de tunnel aan deze veiligheidseis.

Heeft u klachten geef deze dan door aan Rijkswaterstaat tel. nr: 0800-8002 of e-mail: 08008002@rws.nl. Na 20.00 uur op werkdagen tot 07:00 uur en op zaterdagen en zondagen van 18:30 tot 10:00 uur belt u 020 4804070.