De nieuwe route over de A1 is geopend, bedenk eens waar u rijdt en wat is de historie van de grond onder de nieuwe route



Betlem was ooit een van de vele uitstapjes die rondom de grote steden lagen. Ter hoogte van Muiden en Diemen lag hier een uitgaansgebied met een restaurant (theetuin), grote vijvers, een bos en een zwembad. De Amsterdammer en Diemenaren konden hier zwemmen, varen en vissen of door het bos lopen. Het werd het Venetie van het noorden genoemd.

In 1910 kocht de Amsterdamse koopman Walter Hethey het terrein en deze veranderde het in een parkbos vol exotische bomen en met een chalet, dat diende als zomerverblijf. De ondernemer Hermanus Betlem kocht het terrein in 1927 en kon toen niet bevroeden dat de toekomst wrang en gewelddadig zou verlopen. De wegenaanleg heeft nu alles hier veranderd, maar destijds stak de Muiderstraatweg met een brug het Merwedekanaal over. In 1933 werd er een vaste brug over het Merwedekanaal (later in 1952 wordt dat het Amsterdam Rijn kanaal) gebouwd er kwam concurrentie van Oud-Valkeveen en Muiderberg en een nieuw zwembad in de Diemerplas in 1934. Het publiek verdween en de heer Betlem verkocht het hele gebied aan de Staat der Nederlanden. In mei 1942 maakten de Duitsers er een werkkamp voor joodse mannen. Ruim 300 dwangarbeiders moesten hier onder meer de kanaaldijk ophogen en egaliseren. In het weekeinde mochten de mannen naar huis. Sommigen liepen dan over de Muiderstraatweg naar de tram in Amsterdam. Er waren veel van dat soort kampen in Nederland een vooropgezet plan van de bezetter om de joden te misleiden, de kampen hadden vertier en goed eten en het leven was hard, maar het viel mee. Maar niet op vrijdag 2 oktober 1942. Die middag omsingelden Duitse soldaten het werkkamp. De mannen werden per boot over het kanaal afgevoerd. Hun gezinnen waren thuis intussen ook opgepakt. Doel van de reis: het concentratiekamp. Slechts 2 mannen overleefden.

Het landgoed stond weer leeg en werd verkocht aan de R.K. Theresia Stichting die er een vakantiehuis liet bouwen. Op 6 januari 1945 schoten de Duitsers op deze plek vijf verzetsstrijders dood

Joop Niemans , een betonwarenfabrikant uit Diemen werd in 1949 de eigenaar voor fl 17.000,-. Hij deed een mislukte poging om de veenvijvers schoon te maken. De grote vijver werd daarna gedempt met bouwafval. Ook werd er jarenlang puin gestort. In 1972 werd Betlem verkocht aan Dr. Wong, een chirurg uit Amsterdam. Deze woonde er tot 1982. Hij fokte paarden en hield zeldzame zwanen, flamingo’s, ganzen en eenden. Na Wong kwam het landgoed in handen van Romy van de Putten, een handelaar in onroerend goed uit Amsterdam. Deze heeft het doorverkocht aan Rien Heros in ’t Veld, de schoonvader van de voetballer Richard Witsche. Deze woonde in 1999 in een villa tegenover de oude ingang van Betlem.

En nu ligt daar een extra brug en verbinding met de A9, dwars door het restant van Betlem. De Diemenaren noemen de brug dan ook het liefst de Betlembrug. Anderen vinden het Venetie van het Noordenbrug beter.

Een plaats met historie, denk daar eens over na als u komend van de A9 de nieuwe weg van de A1 oprijdt.

Bronnen:

Oneindig Noord Holland
Diemernieuws
In oudeansichten
Historisch archief Muiden
Emile Jaensch punt nl
Facebook pagina werkkampen
Met dank aan L. Tokkie, Werkkampen FB pagina.

De uitspanning rond 1930 en het gebied in 2013 ( foto E. van der Gragt)



Heeft u klachten geef deze dan door aan Rijkswaterstaat tel. nr: 0800-8002 of e-mail: 08008002@rws.nl. Na 20.00 uur op werkdagen tot 07:00 uur en op zaterdagen en zondagen van 18:30 tot 10:00 uur belt u 020 4804070.