Uit de H&H cocktails Juni 2003.


Gaasperdammerweg-A9: toch verbreden ...? En de bewoners dan?


Sinds mijn vorige bijdrage in de H&H-cocktail van april is er rond de Gaasperdammerweg/A9 de nodige tumult geweest. De Aktiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg (AGG) voert op diverse fronten aktie tegen toename van geluidshinder van de Gaasperdammerweg voor de circa 25.000 direct omwonenden; dus ook tegen verbreding van dit deel van de A9 naar waarschijnlijk 8 (!) rijstroken.

Spraakverwarring
Er was de afgelopen tijd veel te lezen over de toekomstige verbinding tussen de A6-A9 (Almere-Amstelveen). Is het u ook opgevallen dat je vandaag leest dat de A9 door de Ouderkerkerplas zal lopen, en morgen weer niet? Dat er sprake is van een verbinding tussen A6-A9 onder natuurgebied De Hoge Dijk door, en dat dit morgen 'onbespreekbaar' is?

Een zeer grote, en kwalijke 'spraakverwarring' is de volgende. Mevrouw Els Verdonck, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening van ons Stadsdeel, heeft zich fel tegen ondertunneling van De Hoge Dijk uitgesproken. Haar argumenten op een rijtje:

  • - bewoners en raadsleden zien niets in een tunnel;
  • - ondertunneling verstoort de ondergrondse waterlopen;
  • - de ontluchtingskokers zijn lelijk en ontsieren het landschap;
  • - bovendien komt er uit de ontluchtingskokers een concentratie aan vervuilde lucht naar buiten.


  • Welke bewoners tegen ondertunneling van De Hoge Dijk zijn wordt niet vermeld. Ik kan u zeggen dat dit alleen de bewoners van Abcoude zijn. (red: zie opmerking AGG ) En dat zijn er heel wat minder dan de 25.000 omwonenden van de Gaasperdammerweg.

    Nee, mevrouw Verdonck vindt het een veel beter idee om het groeiende verkeer (9 miljoen auto's binnen 10 jaar) gewoon via de Gaasperdammerweg te leiden. Het beschikbare geld (voor dit hele project) moet gebruikt worden om de Gaasperdammerweg te overkappen of ... te ondertunnelen.
    Vreemd genoeg noemt zij dan niet meer de bezwaren van verstoring van de ondergrondse waterlopen, lelijke ontluchtingskokers en hoge concentraties van uitstoot van sterk vervuilde lucht. Gelden de nadelen hiervan alleen voor vogels, insecten, e.d. Zouden mensen daar geen last van hebben?

    Provincie-wensen
    Ook de provincie heeft een mening. De laatste versie luidt: de verbinding A6-A9 moet plaatsvinden over bestaande tracé's. Dit betekent voor ons: over de Gaasperdammerweg. Dus MOET de Gaasperdammerweg, volgens de provincie, verbreed worden.

    Ook hier spraakverwarring. Wat denkt u hiervan:
    De studiegroep De Uitweg, waar vertegenwoordigers van Gemeente, Provincie, werkgevers, en maatschappelijke groepen in zitten, heeft als opdracht gekregen om mogelijkheden om Almere met Amstelveen te verbinden (A6-A9) te onderzoeken.
    De provincie weet dus al wat ze wil, voordat de studiegroep met plannen is gekomen. Waar dient dan de studiegroep De Uitweg voor?!?

    Aan ons, AGG, en u als bewoners de taak om de vinger op de pols te houden en in te grijpen en in te spreken waar mogelijk. En dát we recht van spreken hebben heeft u in april kunnen lezen: bewezen gezondheidklachten door luchtvervuiling en bewezen ruime overschrijding van de toegestane geluidsnormen bestaan nu al. Aktiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg blijft voor uw woongenot en gezondheid werken!

    Meer weten? Kijk op www.gaasperdammerweg.nl. Reageer ook als u zelf een vraag of opmerking in dit verband heeft!

    Opmerking redactie AGG.
    Het zijn niet de bewoners van Abcoude, maar een relatief kleine groep van bewoners van het zuidelijkste stukje van Amsterdam Zuidoost die zich inzetten voor het behoud van de natuur en natuurlijk de bescherming van hun eigen achtertuin. De AGG vertegenwoordigt een veel grotere groep, maar heeft het moelijker omdat het platform Gaasperdam (een eenmansgroepje??) zich gesteund ziet door de milieumaffia en louche raadsleden. Iedereen heeft het recht zijn mening te uiten. Dat de AGG tegen leugenaars en bureacratie moet opboksen maakt de zaak wel extra moeilijk.

    Naar boven     Home