Uit de H&H cocktails Augustus 2003.


Gaasperdammerweg-A9: toch verbreden ...? En de bewoners dan?


Sinds mijn vorige bijdrage in de H&H-cocktail van juni is er rond de Gaasperdammerweg/A9 weer de nodige tumult geweest.
De Aktiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg (AGG) voert op diverse fronten aktie tegen toename van geluidshinder en luchtvervuiling van de Gaasperdammerweg voor de circa 25.000 direct omwonenden; dus ook tegen verbreding van dit deel van de A9 naar waarschijnlijk 8 tot 10 (!) rijstroken.

Woensdag 25 juni waren we bij de Raadscommissie-vergadering voor Ruimtelijke Ordening. Daar konden we onze stem, en dus uw stem, laten horen.

Van Almere naar Amstelveen (A6-A9)
Almere moet groeien. Dit betekent steeds meer inwoners in een stad waar bijna geen werkgelegenheid is. Daardoor moeten steeds meer mensen van Almere naar Amsterdam en vooral richting Amstelveen/Schiphol reizen. De meeste mensen willen dat met de auto doen. Dit betekent nóg meer auto's en dus nóg meer files. De overheid wil dat de files niet nóg langer worden. Om de files in de toekomst precies zo te houden als ze nu zijn (dus: in 2020 geen kortere files, niet minder, maar...dezelfde als nu) moet er meer asfalt aangelegd worden tussen Almere en Amstelveen (knooppunt Holendrecht).

Drie manieren voor meer asfalt




Misleiding
In juni meldde ik al, en u heeft het ook kunnen lezen in de kranten: Mevrouw Els Verdonck, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening van ons Stadsdeel, is voorstander van methode 3. Op 28 juni was er de Raadscommissie-vergadering voor Ruimtelijke Ordening. Hier kon AGG argumenten tegen nóg meer auto's over de Gaasperdammerweg laten horen. En argumenten vóór een tunnel onder grotendeels onbewoond gebied.
Het heeft niet geholpen. Alle raadsleden waren het met mevrouw Verdonck eens. Ook al was het duidelijk dat nogal wat raadsleden het dossier amper gelezen hadden.
Mevrouw Verdonck gaat voorbij aan de bewoners langs de Gaasperdammerweg. De raadsleden, mensen zoals u en ik, ook. Zij vindt methode 3 een 'win-win' situatie, omdat de bewoners erop vooruit gaan. Ik help u herinneren waarom: "er wordt gekeken naar oplossingen voor geluidsoverlast en luchtverontreiniging". Dit is pure misleiding (meer hierover las u in de H&H-cocktail van juni) en zeker geen reden om voor zo'n dure en ingrijpende oplossing te kiezen.

Hoe verder
Eind september 2003 wordt het rapport van de studiegroep De Uitweg aan de ministeries gepresenteerd. Methode 3 zal daarin centraal staan. De leden van AGG komen deze zomer nog een paar keer samen. AGG zet de kritiek tegen uitbreiding van de Gaasperdammerweg nog eens kort en krachtig op een rijtje. Wij zullen dat dan in Den Haag bij de ministeries presenteren. Gelukkig kennen we daar de weg. AGG blijft zich inzetten tegen toename van geluidshinder en luchtvervuiling van de Gaasperdammerweg voor de circa 25.000 direct omwonenden


Naar boven     Home