H cocktails december 2002. Uit de H&H cocktails december 2002.
Aktiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg (AGG) door: Z. Tobi
voor Huigenbos & Hakfort

Wat is AGG? Uit de Hakfort & Huigenbosch Cocktails.

Aktiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg (AGG) bestaat sinds 1977. AGG is, zoals de naam al zegt, een groep die aktie neemt en aktie voert tegen (toenemende) geluidshinder van de Gaasperdammerweg (= deel van de A9) voor de circa 25.000 direct omwonenden.
Omdat geluidshinder van auto's ook luchtvervuiling door de uitlaatgassen betekent, besteedt AGG daar tegelijkertijd ook aandacht aan.
De Aktiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg werkt nauw samen met de aktiegroep Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer (WVB). Via deze aktiegroep is AGG ook nauw betrokken bij alles wat speelt rond het (toenemende) vliegverkeer over Amsterdam Zuidoost. Via Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer probeert AGG ook de geluidshinder – en andere milieu-overlast – door het vliegverkeer te beperken.

Wie is AGG?

AGG wordt bemenst door bewoners van alle flats/buurten in Amsterdam Zuidoost die langs de Gaasperdammerweg liggen. Elke wijk heeft 1 of 2 afgevaardigden. Op het moment zijn er 10 deelnemers in de aktiegroep.
Mevrouw A. Wesseling uit Huntum is nu de voorzitter van AGG (en tevens het langstzittende lid – al zo'n 20 jaar); zij weet erg veel van alles wat met geluidshinder (en andere milieuhinder) in onze wijken te maken heeft. Ook is zij – net als diverse andere leden – goed ingevoerd in de politiek in Stadsdeel Zuidoost; dit is erg belangrijk, omdat je als aktiegroep zo op de hoogte blijft van wat er in de politiek speelt én omdat je zo bij (lokale) politici kunt lobbyen voor je standpunten. Voor H&H (Hakfort en Huigenbos) zit ondergetekende sinds een paar maanden in de AGG.

Waar vindt u AGG?

Om te beginnen heeft AGG een eigen website: u kunt dus op internet bekijken wat de Aktiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg zoal doet (en gedaan heeft). Ook zijn er links naar andere websites.

Meer weten? Kijk op www.gaasperdammerweg.nl.
Reageer ook als u zelf een vraag of opmerking in dit verband heeft!

Daarnaast zal ik u in de komende H&H-cocktails op de hoogte houden van wat de Aktiegroep doet en hoe de stand van zaken rondom de Gaasperdammerweg is wat betreft geluidshinder.
Wat speelt er nu binnen AGG en dús ook voor Hakfort en Huigenbos?
In het kort geef ik u hieronder alvast wat informatie. In de komende H&H-cocktails zal ik u verder informeren.

U heeft het vast wel gelezen of gehoord: de politiek wil van de file-vorming op de A9/Gaasperdammerweg af en alvast extra rij-ruimte creëren voor de 2 miljoen extra auto's die tot het jaar 2010 op de Nederlandse wegen zullen gaan rijden. De politiek heeft, simpel gezegd, drie ideeën om de verkeersdrukte op de A9/Gaasperdammerweg te verminderen. Namelijk:

1. De A9 verbreden door 'spits-stroken' (heel misschien slechts tijdelijk).
De vluchtstroken zullen dan tijdens de spits-tijden als rijbaan gebruikt gaan worden. Een toename van de verkeersdruk, en dus een toename van geluidshinder, is te verwachten. Eerst was het plan om de A9 over een paar jaar – tegelijk met groot onderhoud aan de weg door Rijkswaterstaat – hiervoor geschikt te maken. Nu wil de politiek de A9 versneld verbreden (in 2003). Dit betekent sowieso: meer verkeer, over gewoon asfalt - terwijl in het plan voor groot onderhoud sprake is van ZOAB (dit is asfalt dat minder geluidshinder geeft), en geen vervanging of verhoging van de geluidsschermen langs de Gaasperdammerweg.
Ook heeft de politiek een slimme truc gevonden om bij dit idee aan inspraak- en milieuprocedures voorbij te kunnen gaan. Met andere woorden: de politiek houdt, als het erop aankomt, geen rekening met bewoners rond de A9.

2. Verbreden van de A9 naar 8 of 10 rijstroken (+ volledig overkappen)
Dit is een optie die sterk door de PvdA in Stadsdeel Zuidoost naar voren gebracht wordt en waarvoor de PvdA een krachtige lobby is gestart. In deze optie is het plan de Gaasperdammerweg te overkappen en het gebied tussen Huigenbos/Huntum/K-buurt aan de ene kant en Nellestein/M-buurt/N-buurt aan de andere kant volledig vol te bouwen.
Dat kan dan, omdat er in deze variant immers geen geluidshinder van de A9 meer voor de omwonenden zal zijn. Uiteraard zal Amsterdam Zuidoost zo nog meer groen kwijtraken en er kleven nogal wat haken en ogen aan dit plan (o.a. stankoverlast: al die afvalgassen uit zo'n overkapte snelweg moeten toch ergens heen!).

3. Een snelweg aanleggen van de A6 naar de A9 bij Ouderkerk a/d Amstel.
Verkeer van Almere/Amersfoort dat naar Amstelveen/Schiphol/Haarlem moet, hoeft dan niet meer over de Gaasperdammerweg, maar kan rechtstreeks van de A6 naar de A9 rijden. In dit plan zal een deel van deze nieuwe snelweg onder het natuurgebied Hoge Dijk (tussen Gein/Abcoude) gaan lopen – de weg zal dus door een tunnel lopen.
Voordeel: je ziet de weg niet, je hoort de weg niet, bestaand groen- en natuurgebied blijft behouden én het verkeer op de Gaasperdammerweg zal drastisch afnemen. Circa 25.000 omwonenden langs de Gaasperdammerweg zullen veel minder last van geluidsoverlast en uitlaatgassen hebben. En, de Gaasperdammerweg kan weer worden wat-ie oorspronkelijk bedoeld was te zijn: een provinciale weg. (opm red AGG LOKALE WEG)
Nadeel: hoogstwaarschijnlijk zullen er in Hoge Dijk twee 'ontluchtingskokers' voor de tunnel boven de grond uit moeten steken. Niet fraai, maar dit is een nadeel waar de natuur volgens ingewijden geen last van zal hebben en – ook niet onbelangrijk – maar heel weinig mensen.
AGG vindt het belang van de natuur zwaar wegen, maar vindt dat het belang van 25.000 mensen in dit specifieke geval zwaarder weegt dan de relatief geringe ingreep in Hoge Dijk. Helaas vindt AGG hier Milieudefensie tegenover zich.

Over deze drie ideeën – en nog veel meer... – verzamelen de leden van de Aktiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg informatie. Daarna overleggen we wat we met de informatie kunnen en moeten doen; als het nodig is roepen we de hulp van deskundigen in. Vervolgens verdelen we de taken. In elk geval proberen we via elke weg die binnen ons politieke en wettelijke bereik ligt de beleidsbeslissingen voor de circa 25.000 omwonenden van de Gaasperdammerweg zo gunstig mogelijk te laten uitpakken.

Om het werk van AGG te vergemakkelijken en te zorgen dat AGG (nog) slagvaardiger kan opereren zoeken we voor Hakfort en Huigenbos nog één vertegenwoordiger. Omdat ikzelf in Huigenbos woon, zoeken we bij voorkeur iemand uit Hakfort.
AGG vergadert maximaal 1 keer per 4 tot 6 weken, de vergaderingen zijn to the point, worden op maandagavond gehouden, beginnen om 20.00 uur en eindigen meestal om 21.30 uur. De sfeer is plezierig.
Voor meer informatie of aanmelden kunt u terecht bij # ondergetekende of #.

Namens Aktiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg,

Z. Tobi

Wist u trouwens dat de geluidsschermen langs de A9 de eerste geluidsschermen in Nederland waren?!

Naar boven     Home