Amsterdams Stadsblad: Provincie wil geen verbinding A6 met A9



ZUIDOOST - Nog voordat studiegroep De Uitweg met een advies komt, heeft de provincie zich al uitgesproken tegen een nieuwe verbindingsweg tussen de A6 en de A9. In het nieuwe programakkoord stelt Noord-Holland dat verbetering van de bereikbaarheid tussen Schiphol, Amsterdam en Almere via bestaande wegen moet plaatsvinden. Het nieuwe stand punt is een ommezwaai voor de provincie.
Eerder dit jaar verwierp ze al wel de mogelijkheid van een verbinding dwars door de Ouderkerkerplas, maar toen werd tevens gezegd dat voor alle andere mogelijke varianten het advies van De Uitweg werd afgewacht. De Uitweg is een studiegroep die. zich beraadt op manieren om de bereikbaarheid in de regio te verbeteren. Naast verschillende andere overheden en milieu-organisaties, zit ook de provincie Noord-Holland in dit overleg. Nog dit jaar komt de Uitweg met een advies.

Het Platform (Gaasperdam tegen aanleg A6/A9 reageert verheugd op het nieuwe programakkoord van Noord-Holland. In het platform zitten mensen die zich zorgen maken over de mogelijke nieuwe verbinding tussen de twee snelwegen. Een van de variant en was een tunnel onder het riviertje het Gein, die zou uitkomen vlak naast het Naardermeer. Dit zou volgens natuur beschermers grote schade aan het landschap veroorzaken. Nog afgezien van landschapsverpestende in- en uitgangen, zou de tunnel ook nog -grondwaterstromen doorsnijden. Heel anders is de reactie van de Actiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg (AGG). Woordvoerster L. Wesseling zegt niet blij te zijn met het b~sluit van de provincie, juist omdat deze een belangrijke partij is in de Uitweg. "De ellende leggen ze nu neer bij de mensen die naast de Gaasperdammerweg wonen."

De AGG strijdt er al jaren voor om de A9 juist te degraderen tot een regionale ontsluitingsweg w.aar maximaal zeventig kilometer per uur gereden wordt. Dat was ook wat de bewoners werd voorgespiegeld toen deze Gaasperdammerweg werd aangelegd. De leden van de actiegroep komen op 19 mei bijeen om zich te beraden op een reactie.
Naar boven      Home