Parool PvdA en or woedend op provincie, Barth is boos



MARTINE KAMSMA

HAARLEM - De PvdA heeft stevige kritiek op het akkoord van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. "De collegepartijen doen niets anders dan op de winkel passen. Ik zie geen enkel verschil met het beleid van de afgelopen acht jaar," zegt fractieleider Marleen Barth.

Barth is vooral boos omdat de PvdA als winnaar van de verkiezingen is gepasseerd bij de vorming van het college. Ook de or van Noord-Holland loopt te hoop tegen het nieuwe akkoord. Dat komt door het voornemen zeshonderd arbeidsplaatsen in de provinciale organisatie te schrappen. De or eist dat een onmiddellijke personeelsstop wordt afgekondigd en alle tijdelijke contracten niet worden verlengd. Op deze manier probeert de or gedwongen ontslagen te voortkomen.
De nieuwe' gedeputeerden erkennen dat hun akkoord, buiten de te schrappen arbeidsplaatsen, weinig grootse plannen bevat. "We beloven niet meer dan we kunnen waarmaken. We willen afmaken waar we aan zijn begonnen en niet te veel hooi op de vork nemen," aldus Hans Schipper (CDA). Volgens het akkoord mag Schiphol blijven groeien, komt er een tweede grote zeesluis en ruimte voor meer kassen. Anderzijds wordt bebouwing elders gecompenseerd met nieuwe natuurgebieden en wordt er geen verbindingsweg aangelegd tussen de A 6 en de A 9 in de Bovenkerkerpolder. (red AGG ???? waar hebben ze het over)

De nieuwe partijen D66 en GroenLinks hebben flinke concessies moeten doen om op het pluche te komen. Maar. volgens Groenlinks - fractievoorzitter Bart Heller worden' 'pijnpunten', zoals de aanleg van nieuwe wegen en de uitbreiding Van Schiphol, gecompenseerd door afspraken over de verbetering van het openbaar vervoer'. "De balans valt uiteindelijk positief uit." In het college krijgen CDA en VVD twee gedeputeerden, D66 en GroenLinks hebben er een. Statenlid Peter Prins van GroenLinks is gisteravond uit de fractie gestapt omdat niet hij, maar Albert Moens - nu burgemeester van Oostzaan - als gedeputeerde voor Milieu werd gekozen.
Naar boven      Home