Leuk en nuttig artikel van Willem Breedveld



Goede Voornemens

Optimistisch als ik ben, voorspel ik een goede afloop voor de voornemens voor dit nieuwe jaar. Het is een optimisme uit lafheid misschien, want ik hou er niet van een werkelijkheid onder ogen te zien, waarin de dingen niet goed aflopen. Zelfs de taartsmijtscčnes in een film die bij anderen de lachlust prikkelen, brengen mij al gauw in een staat van ontreddering. Zonde van de taart, zonde ook van alle rotzooi. Hoe moet dat ooit weer op orde komen?
Maar heb ik het over voornemens, dan bedoel ik ook echt goede voornemens. Vage voornemens kunnen bij mij op weinig mededogen rekenen. Zoals het voornemen om te stoppen met roken: dat klinkt stoer, maar de ervaren roker weet dat je op ieder moment kunt stoppen. Dat is tegelijk ook de reden dat het er zelden van komt. Er is altijd wel een geschikter moment om te stoppen. En zelfs ais het iemand al lukt om een maand te stoppen, dan blijkt dit bewijs van het kunnen stoppen vaak weer reden om het hele proces van voren af aan te beginnen. In zo'n geval aanvaard ik een goed voornemen alleen als tijd, plaats en duur exact worden omschreven. Evenmin praat ik van goede voornemens wanneer de uitvoering ervan aan anderen wordt opgedragen.

Daarmee doel ik op de vele voornemens waarmee politici ons de komende weken bestoken. Zonder uitzondering nemen zij zich voor om Nederland veiliger, rijker en schoner te maken. Wachtlijsten in de zorgsector zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen en de geplaagde publieke sector zal verruimd adem kunnen halen. Prachtig allemaal, maar diezelfde politici verhullen meestal dat wij burgers daarvoor de prijs moeten betalen inde vorm van lastenverzwaring, inperking van de privacy en belemmering van vrijheid.

En eigenlijk is verhullen niet het goede woord: Vaak ook verzuimen zij opzettelijk, om de prijs in rekening te brengen.

>Het beste voorbeeld is auto, het door een breed publiek terecht hoog gewaardeerde voertuig dat onze mobiliteit vleugels geeft. Iedere politicus weet dat het zelfmoord is >om dat voertuig aan te pakken, op een enkele kleinere partij na. Maar elke politicus kent ook de schaduwzijden. Denk aan het milieu, de files en niet te vergeten, de veiligheid. In Frankrijk verdwijnen jaarlijks tienduizend burgers onder de zoden. In Nederland zijn dat er rond de duizend en in beide landen veroorzaakt de auto een niet te tellen legioen van invaliden. Een partij die echt wat aan de veiligheid wil doen, of aan de files, of aan het milieu, heeft hier een wereld te winnen. En met een goed systeem van rekening rijden, keiharde boetes voor te snel rijden, een absoluut alcoholverbod en vooral een goed openbaar vervoer als alternatief, valt er veel te bereiken.
Maar onder Paars haalde de PvdA als eerste bakzeil en onder Balkenende ging het CDA onder het juk door van Heinsbroek en de LPF. Met een coulant boetebeleid, bezuinigingen op het openbaar vervoer en het storten van veel beton voor extra rijstroken legde men de loper uit voor de automobilist. Het bleek lonende politiek.

Weliswaar verloor de PvdA bij de laatste verkiezingen, maar niet vanwege de auto. En het CDA groeide al betonstortend uit tot de grootste partij. Deze partijen hebben zich nu opnieuw voorgenomen de veiligheid te bevorderen, de publieke ruimte te ontzien en het openbaar vervoer te bevorderen. En hoe gek het ook klinkt, het publiek is graag bereid hen op hun woord te geloven, zolang de auto maar buiten schot blijft. Daar komt natuurlijk niets van terecht. Dit jaar worden de files langer, neemt de onveiligheid toe en blijft het openbaar vervoer een janboel.
Desondanks blijf ik optimistisch over de goede afloop. Want het is waar wat president Abraham Lincoln in 1865 zei: Soms kun je het hele volk voor de gek houden, zoals je ook sommige mensen altijd voor de gek kunt houden.

Maar je kunt niet alle mensen altijd voor de gek houden: You can't fool all the people all the time.

Willem Breedveld
Uit Trouw 3 1 03

Commentaar AGG: We nemen dit stuk zonder toestemming van auteur en uitgever op in de site omdat we het er helemaal mee eens zijn. Plaatsing doen we dan ook uit waardering en in de hoop dat de auteur en de uitgever de informatie op deze site ook gebruiken voor een volgende kwinkslag richting politiek.
Naar boven      Home