Naar boven     Home     Actualiteiten     Volledig scherm   


Het nieuwe erfpachtstelsel is een feit en dat pakt goed uit voor inwoners van Amsterdam Zuidoost, maar waarom zijn er eigenlijk voor en tegenstanders en hoe goed is het stelsel eigenlijk.

In de bestaande voortdurende erfpachtstelsels lopen de erfpachtafspraken af na 50 of 75 jaar. Na afloop van zo'n periode zal de canon opnieuw worden vastgesteld, met soms enorme stijgingen in het tarief tot gevolg.

Wat mensen betalen aan hun canon is sterk afhankelijk van de algemene bepalingen. Iedere bepaling heeft zijn eigen voordelen en nadelen, zo kan het zijn dat er nu erfpachters 300 Euro per jaar aan canon betalen in dure grote huizen en 3000 Euro per jaar in eengezinswoningen.

De onzekerheid na de vervalperiode van het contract is groot en de Amsterdamse politiek wilde dit grote onrecht recht zetten. De VVD en D66 willen de erfpacht het liefst afschaffen, terwijl de SP grond in eigendom van de gemeente wil houden. Het compromis in dit nu in te voeren erfpachtsysteem is de middelsom tussen rechts en links in de coalitie. (van VVD, D66 en de SP)

De algemene bepaling die de eigenaar heeft is van 1937, 1955, 1966, 1994 of 2000. Er zijn grote tegenstellingen, Jaarlijkse indexaties of 10 en zelfs 25 en 50 jarige vaste canonbedragen. Voor iedere bepaling komt echter vroeg of laat het moment dat de jaarlijkse betaling wordt aangepast aan de nieuwe grondprijzen, met onvermijdelijk grote stijgingen tot gevolg.

In dit vernieuwde stelsel kan de erfpachter vanaf oktober 2017 vrijwillig overstappen naar een nieuw stelsel aan het einde van de afloop van de huidige regeling of beslissen het oude stelsel aan te houden. In alle gevallen betekent dit dat er bij de afloop iets te verrekenen valt. Voor mensen die nu een zeer lage canon betalen is het zeker dat ze aan het einde van het tijdvak veel meer gaan betalen. Voor mensen die nu een hoge canon betalen kan het nieuwe systeem veel voordeliger uitpakken, let wel NA de aflooptijd van het huidige contract.

Het is begrijpelijk dat de eerste groep zich verzet tegen hun oude stelsel en ook tegen het nieuwe stelsel, in beide gevallen moeten ze meer betalen en het voordeel van jarenlang een fooi te hebben betaald ziet deze groep begrijpelijk niet.

De inwoners van Amsterdam-Noord, Nieuw-West en Zuidoost hebben een voordeel dat de gemeente de grondwaarde van hun huis hebben vastgesteld op 5 tot 7% van de WOZ waarde voor de Bijlmer oplopend tot 15% voor Gaasperdam. Daarmee wordt het interessant om zo snel als mogelijk de erfpacht eeuwigdurend af te kopen. Het komt de verkoopwaarde van het huis ten goede. Maar erfpachters in de Apollobuurt worden met grondwaardes (BSQ) oplopend tot 49% gefêteerd met tarieven van vele honderdduizenden euro's.

De werkelijk grondwaarden liggen met de bestaande kortingen nog gunstiger 5% wordt 3,4% en 15% wordt netto 10,1%.

Het is nogal een verschil, de eigenaar van een woning in Amsterdam Zuidoost heeft 68% van zijn WOZ waarde betaalt aan de afkoop van de erfpacht en kan nu voor minder dan 10 mille er een eeuwigdurende afkoop aan toevoegen terwijl de semivilla in Amsterdam Zuid nu 600 Euro per jaar betaald en na afloop van het tijdvak plotseling 15000 Euro per jaar moet gaan betalen.

Hiervoor heeft de gemeente een “vangnet” regeling ingesteld. De erfpachter kan beslissen in het oude systeem te blijven en de consequenties daarvan te accepteren. Voor de getroffen eigenaren in (vooral) Amsterdam Zuidoost die in het verleden torenhoge bedragen hebben betaald is die regeling er niet, zij zijn al hun geld al kwijt.....

erfpachtstelsels in Amsterdam.

NRC Artikel


Naar boven     Home     Actualiteiten     Volledig scherm