Laagfrequent geluid en trillingen

Uit gesprekken met omwonenden valt ons op dat steeds meer mensen gevoeliger zijn geworden voor geluidsoverlast. De een hoort regelmatig hei geluiden, terwijl anderen last hebben van bromgeluiden. Vaak blijken de tonen van de trilblokken nog gehoord te worden in de verte terwijl die er niet kunnen zijn.

Wat betreft het heien kan het kloppen dat overal in de omgeving nieuwbouwprojecten de grond uit worden gestampt. De trilblokken behoren echter verdwenen te zijn. Een bekend fenomeen is dat mensen die eenmaal blootgesteld zijn aan laagfrequente trillingen of geluid een overgevoeligheid ontwikkelen voor deze tonen. Heeft u hiervan last, meldt dat dan aan de AGG of kijk wat u verder kunt doen. Onderstaande informatie van de stichting LaagFrequent Geluid geeft extra informatie.

U kunt zich bijvoorbeeld aanmelden voor een besloten lotgenotenpagina op Facebook, daar worden vele tips en ervaringen gedeeld:
https://www.facebook.com/groups/1004280116315219/
Daarnaast zijn er regionale (facebook) groepen, zie daarvoor onze website (links).

Om een goed beeld te krijgen van de problematiek èn om uw naasten, instanties en artsen verder te kunnen informeren, raden wij u aan om de documentaire “De Brom” te bekijken: www.debrom.nl. Daarnaast vindt u op onze website www.laagfrequentgeluid.nl veel informatie. 10 september 2017 heeft het programma De Monitor van de KRO/NCRV aandacht aan de problematiek van laagfrequent geluid besteedt, u kunt hier het programma en het onderzoek terug zien: https://demonitor.ncrv.nl/geluidoverlast

Op grond van de huidige maatschappelijke houding, kennis en inzichten, is er voor de groeiende groep slachtoffers weinig tot geen aandacht en bescherming. Daarom zullen LFg melders voorlopig vooral zelf lokaal in actie moeten komen om de problematiek in de openbaarheid te brengen. Op de homepagina van de website www.laagfrequentgeluid.nl staat onder het kopje “Wat te doen” een uitgebreid stappenplan. Wij raden u aan om uw klacht op alle relevante plaatsen te melden, zoals:

1.Uw gemeente en de Omgevingsdienst van uw woonplaats en provincie, zie voor uw Omgevingsdienst:
https://www.omgevingsdienst.nl/OverODNL/default.aspx
De Omgevingsdienst kan een LFg-meting uitvoeren, uw gemeente zal hiertoe opdracht moeten geven. Een verantwoordelijke gemeente zal de klachten serieus nemen. Laagfrequent geluid is een milieuprobleem.
Het heeft verreweg de voorkeur om een professional te laten meten en een rapport op te laten maken waarin een conclusie en een advies vermeld staan. Een eigen meting heeft geen juridische waarde al kunt u er natuurlijk wel mee aantonen dat er laagfrequent geluid is . Zelf een bureau inschakelen kan natuurlijk ook (namen in de bijlage) maar heeft een prijs.

2.De GGD, www.ggd.nl
Geen meldingen = geen probleem en betekent dus geen onderzoek! U kunt de GGD attenderen op de recente richtlijn die isw met het RIVM is opgesteld:
http://www.laagfrequentgeluid.nl/download/Richtlijn%20GGD-RIVM-2016-0014.pdf

3.Het RIVM, Centrum Gezondheid en Milieu: cgm@rivm.nl en het algemene
mailadres: info@rivm.nl

4.De eigen huisarts. Huisartsen zijn vaak niet op de hoogte van het
bestaan- èn het effect van laagfrequent geluid op een groeiende groep mensen. Melding maken bij uw huisarts is daarom van belang. U kunt een voorbeeldbrief voor artsen (zie bijlage) meenemen.

5.Op onze Facebookpagina
https://www.facebook.com/Stichting-Laagfrequent-geluid-591012707682219/
kunt u doorklikken naar een besloten lotgenotenpagina voor slachtoffers van laagfrequent geluid. Als u zich hier aanmeldt kunt u meelezen, meepraten en kennis en ervaringen delen.

Forum: U kunt ook meepraten op het LFg Forum en desgewenst pr materiaal
downloaden: http://lfghinder.freefo.nl/index.php
Dit forum is geen onderdeel van de Stichting LFg en wordt dus niet door ons beheerd. Vragen over de werking van het forum kunt u daar stellen.

6. Pers: Contact met de (lokale) pers zoeken om zo medestanders te vinden wil ook wel eens goed werken. Samen staat u sterker.

7. Politieke Partijen. Er is in ‘Den Haag’ nog veel onbekendheid of onbegrip over laagfrequent geluid. Het bewust maken van politici op gemeentelijk, provinciaal en rijksniveau is van cruciaal belang om onderzoek naar de problematiek te bevorderen. Maak daarom melding bij uw politieke partij of gemeenteraad.

8. Op de linkspagina van onze website
http://www.laagfrequentgeluid.nl/html/links/links.html staan nog diverse andere interessante adressen die voor u van nut kunnen zijn, waaronder namen van juristen die zich met LFg-zaken bezig houden en bijvoorbeeld de Stichting EHS (Elektrohypersensitiviteit). Deze stichting kan van belang zijn omdat we op grond van meldingen zien dat steeds meer mensen hinder hebben van bromtonen die niet akoestisch te meten zijn of waarvan de meting niet overeen komt met de ervaren overlast. Mogelijk is er een samenhang met elektromagnetische velden, elektriciteit en/of draadloze technologie.

Wanneer u werk van uw zaak wilt maken is het verstandig een dossier met alle data, namen en afspraken bij te houden.

Hieronder en in de bijlage (naar beneden scrollen aub) vindt u nog relevante aanvullende informatie:

FYSIEKE GEVOLGEN VAN LFG/INFRASOON GELUID
30 jaar onderzoek: dr. Mariana Alvez Pereira (met vertaling) https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=HVHTTGUG-ZE&list=UUrIZf5GZoOPewjQI4NXBGjw

VERANDERING IN HET OOR
Explanation for suffering from low-frequency sound.
Biophysical approach.
Recent research in the U.S. explains why more and more people perceive low
soundfrequencies:
http://tiny.cc/201303GeluidENG


Stichting Laagfrequent Geluid

www.laagfrequentgeluid.nl
www.facebook.com/pages/Stichting-Laagfrequent-Geluid/591012707682219 KvK
57179093