Woningbouw bij de Gaasperdammertunnel

Op deze site is al eerder gesproken over de structuurvisie 2040 die Amsterdam heeft uitgebracht en waarin woningbouw in de vorm van flats is gepland naast het tunneltracé. De AGG heeft meermaals aangedrongen op continuiteit in de stijl en soort van woningen, Flats mogen als er al flats staan en laagbouw MOET op die plekken waar laagbouw staat. Tussen Huntum en Maldenhof of zelfs in de omgeving van het Nelson Mandelapark is het plaatsen van flats een onderbreking van de bouwstijlen.

Maadey Meuleman is een bewoner van een van die wijken en komt zelfs met een heel ander plan, Zelfbouw (zoals een deel van Huntum) is de juiste oplossing om tot een veilige en mooie continuiteit te komen en de barrièrewerking die het tracé is te verminderen. Dit opheffen van de barrière was ook het mooiste aan de tunnel volgens de ooit verantwoordelijke wethouder van Zuidoost Els Verdonk. (Steek het geld in ondertunneling of overkluizing van de Gaasperdammerweg, daarmee kun je de capaciteit vergroten en is het geen onnatuurlijke barrière meer.

Wilt u het plan ondersteunen stem dan VOOR dit plan 14

Duurzame zelfbouwwoningen bij Gaasperdammertunnel
Door Maadey Meuleman 11 maart 2020

Zelfbouw is creatief, gelooft in menskracht en geeft een impuls aan de buurt. Door laag en natuurlijk te bouwen behoudt je het park-gevoel.

Dit jaar rijden de eerste auto’s door de Gaasperdammertunnel. Na jaren werkzaamheden is het einde eindelijk in zicht. Op het dak van de tunnel wordt een park aangelegd, heerlijk! Naast de tunnel heeft de gemeente woningbouw gepland staan. Hoogbouw, wéér!

Dit is een plan voor creatieve laagbouwwoningen naast de tunnel.
Lage creatieve duurzame woningen met tuinen dragen bij aan een mooi en natuurlijke omgeving op en rond de nieuwe tunnel en bieden woonruimte voor gezinnen. Wanneer het park wordt ommuurd met hoogbouw gaat dat weidse gevoel verloren evenals de levendigheid op de begane grond.

Zelfbouw in plaats van projectontwikkelaars.
Zelfbouw locaties in Amsterdam zijn een groot succes. In verschillende buurten, zoals IJburg/ Venser-polder en Amsterdam Noord zijn zelfbouw locaties aangewezen waar zich inmiddels gezellige woonbuurten hebben ontwikkeld.

Zelfbouw biedt veel voordelen. Zo zijn toekomstige bewoners zeer betrokken bij het tot stand komen van de nieuwbouw. Het versterkt de binding van mensen met hun woning en hun buurt. Bovendien ontstaat er meer diversiteit in het woonaanbod qua type woningen en architectuur.

Zelfbouw is ook iets goedkoper. Dit biedt bewoners van Zuidoost een kans! Bij zelfbouw is geen ontwikkelaar of makelaar met winstbejag betrokken. Deze opbrengst kan geïnvesteerd worden in de kwaliteit en duurzaamheid van de nieuwe woningen. Een win-win situatie voor natuur, bewoner en buurt.

Zelfbouw in Zuidoost draagt bij aan de sociale diversiteit in de buurt. Een dergelijk initiatief biedt starters en jonge gezinnen de mogelijkheid in onze buurt te komen wonen en de buurt meer divers en levendig te maken.

Voorrang voor huidige Zuidoost bewoners is gewenst. Zelfbouw biedt iets nieuws voor mensen die graag in het fijne Zuidoost willen wonen.

De gemeente.
Ondanks de voordelen van zelfbouw kiest de gemeente in Zuidoost hier tot nu toe niet voor. In de gebieden waar nieuwbouw gepland staat, zoals Amstel III en aan de rand van het Nelson Mandela park komen appartementencomplexen die worden ontwikkeld door projectontwikkelaars. Dit kan anders!

Geloof in de kracht van mensen!

Naar boven     Home     Actualiteiten     Volledig scherm