Home

Stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg


Nelson Mandelaplantsoen Heden, verleden en toekomst

Sinds de bouw van de Bijlmer is het zompige groen in het midden van de wijk ongerept en wild. Er staan schietwilgen en er liggen nogal wat plassen en meertjes. Niet vreemd omdat dit het gebied is waar grondwater uit het Gooi omhoog komt en waar woningbouw niet aantrekkelijk is. Er komen aan de rand wat laagbouw gebieden en enkele flats en met de aanleg van paden wordt er zowaar een park gemaakt, het Bijlmerpark. Het zuidelijke deel zeer woest en onontwikkeld en het noordelijk deel dichtbegroeid met veel wateroverlast, een ideaal gebied om de jungle na te bootsen met het toen nog leuke en gezellige Kwaku festival. Maar de gemeente heeft plannen, de Bijlmer moet een compacte stad worden met 125.000 inwoners.

Op 1 april 87 spreekt architect Koolhaas de nieuwe stadsdeelraad toe, in het nieuwe, eigen kantoor aan de Bijlmerdreef. Hij zegt: ‘ De Bijlmermeer heeft een unieke mogelijkheid Amsterdam zijn moderniteit te geven. De Bijlmermeer hoeft in de toekomst geen hulpeloze satelliet meer te zijn, maar kan een eenheid vormen die de concurrentie met Amsterdam aankan. Alle ontwikkelingen die modern zijn, moeten naar de Bijlmer trekken’. Hij wil villa’s in het Bijlmerpark, de ruimte tussen de Bijlmer en Venserpolder volbouwen, Amstel 3 uitbreiden met onder meer woongebouwen en hij wenst voorzieningen (kiosken, tuinen, een openlucht bios enz) in de woonhoven van de Bijlmer hoogbouw. De Bijlmerdreef moet een gigantische winkelboulevard worden. De Gooiseweg moet op het knooppunt met de Bijlmerdreef met prestigieuze kantoortorens worden opgetuigd.
(bron Bijlmermuseum.nl)

In het plan van Koolhaas verdwijnt het gehele Bijlmerpark in een villawijk met veel groen en verbindende paden, dat wel. In 1990 loopt de dienst ruimtelijke ordening ook nog te leuren met villa's in het park, selecteer de bewoners die je wilt hebben is het motto.

In 1993 worden de eerste flats gesloopt en gerenoveerd, de eerste aantasting van het groengebied is een feit in 1998 als de Vogeltjeswei wordt volgebouwd. In 1997 komt er een structuurvisie voor de Bijlmer. Er komen echter geen straten der 1000 culturen en het wooneiland in het park gaat ook niet door. Het park begint gevaarlijk te worden, bij een storm kun je er niet meer rondlopen, de wilgen gaan maar een jaar of dertig mee en met natte voeten is die tijd nog korter. Er komen plannen voor een grootste parkrenovatie.

Het Bestemmingsplan van 2005 bepaalt dat 780 woningen in het park moeten komen, die komen er niet door de economische crisis maar vanaf 2011 tot 2014 wordt het gehele parkgebied afgezet en "opgeknapt" In 2014 wordt het Nelson Mandelapark geopend. Na aftrek van de besloten sportvelden blijft de helft van het Bijlmerpark aan oppervlak over voor recreatie en groenbeleving.
Het park krijgt speelplaatsen, sportaccomodaties en er mag gebarbecued worden, want dat hoort bij de Bijlmer. De gemeente besluit in een toekomstvisie dat in het overgebleven deel van wat nog een park mag heten nog steeds 780 woningen moeten komen. Om dat plan er door te drukken komt in 2019 de nieuwste planvisie waar gesproken wordt over 1000 woningen, alleen aan de oostkant.

Als deze plannen doorgaan is er nog 40% over van de ruimte van het oorspronkelijke park, Het park wordt niet meer dan een plantsoen. Met een aansluiting op één van de plantsoenen van het talud van de Gaasperdammertunnel. Al met al levert al het groen nog steeds niet het oppervlak van het oorspronkelijke park. Er is een actie gaande om handtekeningen op te halen, tot nu toe 3600. Te weinig om de plannen tegen te houden. Dus in 2024 worden de flats opgeleverd en zullen de bewoners zich gaan beklagen over de sportvelden en barbecueende flatbewoners. En aangezien yuppen de dienst gaan uitmaken is het te verwachten dat in 2026 zelfs het Nelson Mandelaplantsoen verleden tijd wordt. Geniet er dus nog maar even van.