Een Brief aan de minister van alle samenwerkende organisaties.

We mogen dan misschien tegenstellingen hebben, over één ding zijn we het eens, meer asfalt hoeft niet. Hoewel de AGG aandringt op afwaardering van de Gaasperdammerweg tot een lokale stadsautoweg hebben we in ieder geval deze petitie, waar we volledig achter staan, ondersteund. De Nuloptie en de nul plus optie zijn echter niet in ons belang. De weg blijft immers en wij willen de weg WEG.

Aan de minister van Verkeer &Waterstaat
Mevrouw drs.K.M.H.Peijs
Plesmanweg 1 – 6
2597 JG ’s Gravenhage

Tussen Almere en Schiphol,19 april 2005.

Betreft:Brief van vrijwilligersorganisaties tussen Almere en Schiphol over de door u op te stellen Richtlijnen voor de trajectnota/MER hoofdwegverbinding Almere – Schiphol..

Geachte mevrouw Peijs,

Wij zijn vrijwilligersorganisaties uit Amsterdam Zuidoost,Amstelveen,Weesp,Nigtevecht, Ouderkerk aan de Amstel,Muiden,Driemond,IJburg en Abcoude.Onze groepen vertegenwoordigen tienduizenden huishoudens tussen Almere en Schiphol.
Uw ministerie heeft in de Startnotitie hoofdwegverbinding Almere -Schiphol van januari 2005 aangegeven het snelwegennet tussen Almere en Schiphol te willen uitbreiden.

Wij maken ons zorgen over het groeiende autoverkeer met onder andere overlast en gezondheidsproblemen door lawaai en uitlaatgassen en wij maken ons zorgen over het behoud van natuur,landschap en recreatiemogelijkheden in ons gebied.

Na een roerige inspraakprocedure met bijna 8000 inspraakreacties op de startnotitie,brengt u binnenkort de Richtlijnen voor de Trajectnota/MER hoofdwegverbinding Almere – Schiphol uit.Ten behoeve van deze richtlijnen zouden wij u het volgende willen meegeven,naast de inhoud van onze eigen inspraakreacties.
In de startnotitie Hoofdwegverbinding Almere -Schiphol verkondigt uw ministerie uitsluitend onderzoek te doen naar de aanleg of verbreding van wegen.Onderzoek naar maatregelen om het autogebruik in de spits efficiënter te maken,worden niet overwogen.

Onderzoek Nul(plus)variant
Wij vinden dat onbegrijpelijk.Ook de commissie MER pleit in haar recente advies naar aanleiding van de startnotitie voor een bredere benadering met een nul-en een nulplusvariant.Beide varianten gaan uit van diverse maatregelen buiten de aanleg van nieuwe infrastructuur.
Bij de nulvariant wordt bijvoorbeeld gedacht aan:betere benutting van weginfrastructuur, aangevuld met extra investeringen in openbaar vervoer;vraagbeïnvloedend beleid (vervoermanagement,parkeerbeleid,transferia,etc);een samenhangend locatiebeleid tussen alle gemeenten in de corridor,gericht op beïnvloeding van de woon-werkbalans Amsterdam -Almere.In de nulplusvariant worden,als aanvulling op de nulvariant,ook de mogelijkheden meegenomen om door prijsbeleid het autogebruik in de spits te sturen. Onderstaande groepen en organisaties vinden het vanzelfsprekend dat een nul-en nulplusvariant worden opgenomen in de richtlijnen voor de trajectnota/MER.

Klankbordgroep instellen
Een tweede punt dat wij willen aanroeren,is onze wens dat een klankbordgroep wordt ingesteld voor het project Almere -Schiphol,waarin ook vertegenwoordigers van de plaatselijke bewonersgroepen plaats kunnen nemen.Wij vinden dat wij als bewonersgroepen thans te weinig betrokken worden bij de planvorming,terwijl we tienduizenden huishoudens vertegenwoordigen.

Deze brief wordt ondersteund door de volgende milieu-,natuur-en belangenorganisaties: Agrarische Natuurvereniging Vechtvallei;Milieucentrum Amsterdam;Milieudefensie; Stichting Natuur en Milieu;Natuurmonumenten;Natuur-en Milieufederatie Utrecht; Milieufederatie Noord-Holland;Milieufederatie Flevoland;LTO Noord;Milieudefensie Abcoude/Baambrugge;VBIJ (stichting Verantwoord Beheer IJsselmeergebied),waarin samenwerken Landschap Noord-Holland,Waddenvereniging,It Fryske Gea,Flevo- landschap en de IJsselmeervereniging.

Wij hopen dat u onze aanbevelingen ter harte neemt.

Hoogachtend,met vriendelijke groet,
-Actiegroep Geluidshinder Gaasperdammerweg (AGG)
-Belangenvereniging Meanderbewoners (BVMB),Amstelveen
-Belangenvereniging Bewoners Elsrijk/Ouderkerkerlaan,Amstelveen
-Belangenvereniging van eigenaren "Meeuwenveld",Weesp
-Bewoners appartementencomplex Parkhof,Amstelveen
-Dorpsraad Driemond
-Initiatiefgroep Stop A9 (Ouderkerk aan de Amstel)
-Initiatief "Takken Zonder Herrie"(Amsterdamse Bos/Amstelveen)
-Platform Gaasperdam tegen aanleg A6-A9 /Wijkoverleg Gaasperdam
-Stichting Behoud Vesting Muiden (BVM)
-Vecht voor de Vecht Stop de A6 /Nigtevecht
-Vechtplassencommissie
-Vereniging Spaar het Gein,Abcoude
-Vereniging Vrienden van het Gooi
-Vereniging Weesp tegen A6-A9
-Werkgroep IJmeerbrug (bewoners IJburg)

Correspondentie-adressen voor deze brief:
Vereniging Weesp tegen A6-A9
Hermine van der Enden -Kalf
Lage Klompweg 16d,1381 HD Weesp
endenkalf@planet.nl,0294 431721

Belangenvereniging Meanderbewoners (B MB)
p/a Daan Stuurwold,voorzitter
Meander 13,1181 WN Amstelveen
bel.ver.meander@planet.nl
Afschrift naar:Minister VROM mw.Dekker,Staatssecretaris Milieu dhr.Van Geel, milieu-en verkeerswoordvoerders Tweede Kamer,politiek in betrokken provincies en gemeenten,Rijkswaterstaat Noord-Holland.
Naar boven      Home