Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm     
Bewonersorganisaties slaan handen ineen tegen asfaltplannen rond Amsterdam

Opmerking redactie AGG: op twee punten na staat de AGG volledig achter het mooto, niet meer asfalt in de regio
De plannen leiden tot een onomkeerbare aanslag van het landschap, wij zouden hier graag willen zien,
De plannen leiden tot een onomkeerbare aanslag op het landschap of een verdere verslechtering van het leefklimaat in stad en land.

Wij weten ons gesteund door milieudefensie, doch absoluut niet door natuurmonumenten.


Amsterdam, 30 januari 2006

Bewonerorganisaties uit de wijde omtrek van Amsterdam hebben de handen ineengeslagen tegen de verregaande asfaltplannen die het kabinet voor de regio in petto heeft. Ze hebben zich verenigd in het Bewonersplatform voor Andere Mobiliteit (BAM).
De organisaties zullen samen optrekken tegen de voorgestelde A6A9, het verbreden van de Gaasperdammerweg, de A1 en de A9 en een nieuwe weg door het IJmeer. Hun motto: de plannen om nieuwe autowegen aan te leggen moeten van tafel. Die plannen leiden tot een onomkeerbare aantasting van het landschap, terwijl ze de files helemaal niet oplossen. Verleg de aandacht naar betere alternatieven zoals comfortabel en betaalbaar openbaar vervoer, anders betalen voor mobiliteit, het in balans brengen van wonen en werken en prikkels voor bedrijven om de automobiliteit van werknemers te beperken.


Samen sterk
Bewonersorganisaties uit onder meer Weesp, Nigtevecht, Muiden, IJburg, Amstelveen, Amsterdam Zuid Oost, Ouderkerk en Abcoude zullen vanaf nu gezamenlijk hun lobby voeren richting de politiek, en gezamenlijke acties opzetten. Hermine Kalf van het Platform tegen A6-A9, waarin het verzet tegen de asfaltplannen in de Gooi-, Gein- en Vechtstreek gebundeld is: 'We trekken als bewoners samen op. Iedereen heeft goede redenen om zich te verzetten tegen een deel van de asfaltplannen. Of dat nou gaat om de bescherming van de natuur, herrie of de luchtkwaliteit. Dat is legitiem. We laten ons daarbij niet verleiden om de problemen bij een ander neer te leggen om het eigen straatje schoon te vegen'.

Planstudie: tunnelvisie
Woensdag 1 februari spreken vertegenwoordigers van verschillende bewonersorganisaties met minister Peijs. Hun belangrijkste punt in dat gesprek is de onvolledigheid van de recent gepubliceerde planstudie. Het alternatief dat op verzoek van de bewoners is meegenomen, met beter openbaar vervoer en ritbeprijzing, wordt in het rapport niet serieus genomen. 'De plannenmakers leiden aan tunnelvisie,' zegt Obbe Modderman van de Belangenvereniging Meanderbewoners (BVMB) uit Amstelveen. 'Het lijkt erop dat de minister de keus om extra asfalt aan te leggen al heeft gemaakt. De opties om fiks te investeren in bijvoorbeeld lightrail tussen Almere en Schiphol en autorijden in de spits op het schaarse asfalt te beprijzen, krijgen geen serieuze aandacht'. Toekomst
Dit voorjaar zal de BAM de druk op de politiek flink opvoeren om af te zien van de mega-investeringen in asfalt. Leo Hovens van Stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg: 'Het nulplusalternatief, zoals onze oplossing in beleidsjargon heet, zorgt óók voor verbetering van de bereikbaarheid en het leefklimaat en bespaart ook nog eens miljarden. We moeten echt een andere richting inslaan, wil de boel hier leefbaar blijven'. De bewoners weten zich gesteund door onder andere Milieudefensie en Natuurmonumenten.

Meer informatie
Hermine Kalf, Platform tegen A6-A9, 06 21837748
Werkgroep IJburg, Xandra Lammer, 06 10698933
Belangenvereniging Meanderbewoners Amstelveen, Obbe Modderman, 020 6415302
Wijkplatforms Stadshart, Elsrijk en Keizer Karelpark Amstelveen, Daan Stuurwold, 020 6406154
Stichting Actie Gezondheid Gaasperdammerweg, Leo Hovens, 020 6976139/Lony Wesseling, 06 24205247 Stop A9, Johan Castelijns, Ouderkerk a/d Amstel, 020 4964678
Een gedetailleerde reactie op de Alternatieven- en Variantennota (Planstudie) van
Rijkswaterstaat kunt u downloaden op www.tegena6-a9.nl.

Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm