Uitstel van executie
Aanstaande vrijdag de 13e 2006 neemt het kabinet een besluit over de toekomst van de A6-A9 verbinding. De Dinsdag voorafgaand aan deze D-day laat het kabinet weten het eens te zijn over de verbreding van de bestaande wegen A1, A6 en A10. Over de A9, de Gaasperdammerweg en het verdergelegen tracé langs Ouderkerk aan de Amstel en Amstelveen is de glazen bol nog in nevelen gehuld. Uitstel van de beslissing hierover kan op een later tijdstip worden genomen. De variant langs het Naardermeer is "definitief" van de baan.
Commentaren zijn er al in overvloed, en de meeste mensen vinden dit een halve oplossing, wat plakwerk hier en daar en de echte oplossingen vooruitschuiven. Uitbreiding van de Gaasperdammerweg zullen we nooit toestaan. De omwonenden zullen laten zien dat ze er zijn. Met mailtjes naar de 2e-kamer en commissieleden en andere vormen van protest. En zeg nu zelf de AGG bestaat al bijna 30 jaar, daar kunnen er best nog 30 bij.......
Kabinet kiest maar ten dele
Het kabinet kiest voor gedeeltelijke verbreding van de snelwegen tussen Amsterdam en Almere. Een tunnel langs het Naardermeer, die de A6 met de A9 verbindt, is definitief van de baan. Vrijdag praat het kabinet er over, maar volgens Haagse bronnen staat het besluit in grote lijnen vast.
De ministers leken dit voorjaar nog te kiezen voor een tunnel, maar onder zware politieke en maatschappelijke druk is het kabinet daar van teruggekomen. De Tweede Kamer drong er vorige week op aan nu snel de knoop door te hakken. Het plan moet de komende tijd worden uitgewerkt. De kosten kunnen oplopen tot 4 miljard euro.
Druk
De maatschappelijke en politieke druk om de tunnel langs het Naardermeer te laten vallen was groot. In april van dit jaar was het kabinet nog voor de omstreden tunnel. Het zag daarin de beste oplossing voor het doorgaande verkeer tussen de A6 en de A9 richting Schiphol. Dat verkeer moet nu over de A1 en daar het staan vaak files.
Maar minister Peijs veranderde deze zomer van mening. Zij zag toch meer in verbreding en gedeeltelijke overkapping van de bestaande wegen. Volgens Peijs een goeie kans om wat te doen aan de leefbaarheid in Amsterdam Zuidoost en Amstelveen, waar duizenden mensen nu vlak langs de snelweg wonen.
Eerst wilde het kabinet een beslissing uitstellen tot na de verkiezingen, maar het komt daar nu dus onder druk van de Tweede Kamer op terug. Het wordt dus geen tunnel bij het Naardermeer maar wel gedeeltelijke verbreding van de bestaande wegen.
Extra rijstroken
Zo komen er extra rijstroken op de A1 tussen Muiderberg en de Watergraafsmeer. En ook de snelwegen A6 en de A10 Oost krijgen meer rijstroken. Over de verbreding en gedeeltelijke overkapping van de A9 is nog geen overeenstemming.
Het kabinet kiest ervoor om in fases aan het hele project te beginnen en dus ook later te besluiten wat er nog op de A9 moet gebeuren. en dat is wel een van de duurste onderdelen van het project.
|
|