Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm     

Aanbiedingen, reclames en grote kortingen

Toevallig tegelijkertijd komen PvdA en CDA met een voorstel om snelwegen goedkoop te overkappen. Het lobbyen om die lastige Gaasperdammerweggers een hak te zetten is op volle kracht gaande. Een plan bewoners en gemeenten in de regio Arnhem om de A12 in dat gebied deels te overkappen heeft enthousiasme gewekt bij de parlementariërs Verdaas (PvdA) en Van Hijum (CDA). Zij willen dat minister Peijs (Verkeer) onderzoekt of het haalbaar is zulke overkappingen bij diverse andere knelpunten in het land uit te voeren. Zo ook bij de Gaasperdammerweg. Voor ons is dat geen optie. Wij wensen en met ons ALLE bewonersgroepering rondom de weg, een afwaardering tot een lokale ontsluitingsweg. En zijn niet van plan in te gaan op de aanbiedingen en marketing campagne van het politieke circus.
Het plan van CDA en PvdA behelst een overkapping die de luchtkwaliteit in het gebied moet verbeteren. Om die reden is het overkappen van snelwegen ook een onderzoekthema van het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit (Ministeries van V&W en VROM). Tevens zal de overkapping de geluidhinder tot een aanvaardbaar niveau terugbrengen.

De A12 bij Arnhem zou een lichtgewicht kunststof overkapping moeten krijgen over 5 km, als het de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal ligt. De snelweg zou daar uitgebreid worden tot 6 rijstroken. Met de landelijke politieke steun wordt de kans groot dat er genoeg geld op tafel komt om dit plan door te zetten.

Of het kunststof degelijk, duurzaam, geluiddicht en vooral stofdicht is, is twijfelachtig. De AGG wilde 25 jaar geleden nog een overkapping, nu willen we rust en vooral geen loze beloften, meer asfalt en een bouwput.

Plan voor overkapping snelwegen
19.10.2006 PvdA

Verschillende snelwegen moeten overkappingen krijgen die de uitlaatgassen zuiveren en lawaai tegenhouden. Dat idee lanceert PvdA-kamerlid Co Verdaas volgende week met zijn CDA-collega van Hijum. Ze willen dat minister Peijs geld uittrekt om de haalbaarheid snel te onderzoeken. Verdaas: ’Het is een relatief goedkope manier om vervuiling aan te pakken en omwonenden te sparen.’

Nederland haalt de Europese normen voor fijnstof niet. Om de lucht schoner te krijgen en lawaaioverlast te verminderen, kan een snelweg van zijn omgeving worden afgesloten. Bijvoorbeeld door een tunnel. Een tunnel aanleggen is echter duur en zal daarom niet zo snel een bestaande bovengrondse weg vervangen. Een alternatief is een lichtgewicht overkapping over de snelweg. De eisen zijn hetzelfde zijn als voor een tunnel, maar een overkapping is veel gemakkelijker uit te voeren en daarom goedkoper.
Momenteel wordt een proef op de A12 bij Arnhem voorbereid. Er is een vergevorderd plan voor een vijf kilometer lange overkapping. Verdaas is erg enthousiast: ‘Ik verwacht dat we een heleboel overkappingen bij dichtbevolkte gebieden gaan bouwen. Ze zijn veel goedkoper dan tunnels en het leuke is dat je er ook fiets- en wandelpaden op kunt aanleggen.’

De eerste stap is om de proef bij Arnhem uit te voeren. Hiervoor is 200.000 euro nodig. Verdaas: ‘Het is een veelbelovend plan dat ook financieel goed is onderbouwd. De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozenendaal steunen het plan financieel. Wij vragen ook de minister hiervoor geld vrij te maken, zodat dit project daadwerkelijk van de grond komt.’


Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm