Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm     

25 oktober 2006

Het CDA wil praten met bewoners. Mooi nieuws. Tenminste één politieke partij die nog fatsoen heeft zou je denken. De AGG denkt ook dat het CDA het best wel goed bedoelt en is zeker bereid te praten. NA bijna 30 jaar strijd is het zo dat de AGG de ervaren partij is. Het enige probleem is dat in het democratische Nederland de meerderheid beslist over het lot van de minderheden. Of is het toch zo dat in de regio de (rijke) minderheid over de (arme) meerderheid beslist. In de onderstaande tekst staan enige kanttekeningen op het bericht uit het Parool van deze dag.

CDA: praten met bewoners over A9
Van onze politieke redactie (het Parool)

DEN HAAG - Regeringspartij CDA is onder de indruk van protesten van bewoners in Zuidoost tegen verbreding van de Gaasperdammerweg. Voorafgaand aan een besluit moet het kabinet met hen praten, aldus het CDA.

We hebben al zoveel gepraat en al zoveel besproken en we zullen echt nooit, maar dan ook nooit toegeven aan de plannen om de Gaasperdammerweg te vergroten. Laat de regering ook vooral luisteren naar de adviezen van het CPB, de EU, Al Gore, naar Milieudefensie en de vele anderen die uitbreiding van deze weg niet zien zitten en laat de politiek vooral eens leren naar anderen te luisteren in plaats van naar zichzelf. Hopelijk is het CDA (naast Groen Links en de SP) niet de enige partij die denkt, Hé, wonen daar mensen??!laten we eens kijken of die iets te zeggen hebben.

Vandaag zou de Tweede Kamer spreken over de fileproblemen rond Amsterdam en Almere. Als enige grote partij heeft het CDA zich nog niet uitgesproken voor het op de schop nemen van de A9 door Zuidoost. De grootste regeringspartij is dat ook niet van plan voorafgaand aan de verkiezingen.

De PvdA en de VVD bedrijven struisvogelpolitiek, wetende dat uitbreiden van de Gaasperdammerweg gewoon niet kan, blijft men maar inzetten op meer asfalt. En uitstellen is op dit moment een verstandig en noodzakelijk besluit. Juridisch zou je je kunnen afvragen of een regering die demissionair is en aankondigt GEEN belangrijke beslissingen te zullen nemen wel bevoegd is zulke belangrijke beslissingen te nemen tegen hun eigen besluiten in.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum: ''Vanuit de regio is steeds gezegd dat er groot draagvlak is voor de verbreding van de Gaasperdammerweg, maar de bewoners maken zich zorgen over geluidsoverlast en milieuvervuiling. Daar komt bij dat Zuidoost slecht bereikbaar zal zijn door de bouwwerkzaamheden. Die kunnen wel negen jaar duren. Hoe zit het in die periode met de bereikbaarheid van het AMC?''

Er is in het geheel GEEN DRAAGVLAK voor verbreding, integendeel, het aantal tegenstanders wordt steeds groter. De not in my backyard bewoners van andere groeperingen die ver van de weg wonen (hoe groot is de politieke regio) willen natuurlijk graag meehelpen met meedenken over de vraag hoe de weg kan worden verbreed. Ze zijn nog steeds bang voor het scenario dat er alsnog een weg door het Geingebied komt. Ieder voorstel VOOR de Gaasperdammerweg is tevens een voorstel voor een betere, kortere, snellere en milieuvriendelijker verbinding door het Geingebied, iedere verwerping van meer asfalt is de enige oplossing voor alle partijen. Maar daar hebben politici kennelijk een blinde vlek voor.
De schadeclaims van bedrijven, bewoners, evenementenorganisaties zullen inderdaad enorm zijn. Denk alleen maar aan de waardevermindering van eigen huizen bezitters die de schatkist vele miljoenen gaan kosten. Voor het vervoer naar het AMC wordt aan bakfietsen gedacht en als u ver woont dan moet u helaas verstek laten gaan of hard trappen.


Kamerleden zijn overspoeld met e-mails van ongeruste bewonersorganisaties . PvdA en VVD houden toch vast aan verbreding, verdieping en overkapping van de Gaasperdammerweg, net als het stadsbestuur van Amsterdam. De VVD wil de plannen wel versoberen en vindt met het kabinet dat de hoofdstad moet meebetalen.

Er is slechts sprake van één AGG, de spreekbuis in deze, van de bewonersorganisaties van wijken langs de Gaasperdammerweg. De AGG signaleerde een verscherping van gedachten, waarbij we de hoop uitspreken dat we het allemaal netjes houden. We bestaan al bijna 30 jaar en we zullen ook de komende 30 jaar nog laten merken dat we er zijn. De term versoberen bevestigt onze houding dat we van de politiek weinig hoeven te verwachten. Onder versoberen verstaan wij iets anders, namelijk de afwaardering tot een lokale weg, dat is ons ingangspunt bij ieder overleg met de overheid.

Tot teleurstelling van een Kamermeerderheid wil het kabinet zich tot nu toe niet vastleggen op de aanpak van de Gaasperdammerweg. De regering wil de komende drie maanden overleggen met regionale bestuurders. Het CDA vindt dat prima, maar wil dat ook gesproken wordt met bewonersorganisaties.

Een kamermeerderheid die de omwonenden wil offeren is een minderheid ten opzichte van omwonenden, een paar mensen die beslissen over het lot van velen, ik vraag me wel eens af of ik nog wel in Nederland leef.....
Prima, kom maar langs en de gesprekken vinden dan ook alleen plaats met de bewonersorganisaties van omwonenden.


Lees vandaag verder in de krant van 25 oktober 2006:

Aanpak A9 onvermijdelijk
Na de effectieve lobby tegen een snelweg langs het Naardermeer lijkt verbreding van de A9 door Zuidoost ter bestrijding van de files onvermijdelijk geworden. Maar bewoners verzetten zich. Hoe zien de plannen er precies uit?

Een effectieve geldverslindende lobby die vooral neerkwam op het winnen van zieltjes en met leugens omkopen van de politiek is geen democratie. De AGG kon hier niets aan doen, omdat natuur ons lief is en onze inzet was en is gebaseerd op de kernpunten; "wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet".
En de bewoners verzetten zich natuurlijk, een verzet dat alleen maar heviger wordt en ook heel lang kan aanhouden.



Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm