Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm     
Bonus pagina voor oplettende surfers

Het stadsdeel Zuidoost gaat aan wanbeheer ten onder. Je kan ook niet anders verwachten als je een bestuur hebt dat de aanleg van een allesvernietigende weg door het eigen stadsdeel goed vindt. De wethouder van verkeer zelve begint steeds meer de verpersoonlijking van de duivel te worden. De corruptie gaat zo ver dat deze dame haar eigen optrekje verbetert met falsificatie in vergunningen.
En zo iemand moet dan oordelen en adviseren.
zie ook Verdonk zou zeggen, dubbel genaaid hecht beter
en ook verlos ons van verdonk

‘Wethouder gaf zichzelf vergunning’

Van onze verslaggever Weert Schenk (Volkskrant)

AMSTERDAM - Het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar PvdA-wethouder Els Verdonk van het stadsdeel Zuidoost. Zij zou zichzelf een bouwvergunning voor een afwijkende serre aan haar eigen huis hebben verleend. Het stadsdeelbestuur negeerde het besluit van de beroepscommissie om de vergunning niet te verlenen.

In een geheim gehouden rapport concludeert het Bureau Integriteit dat Verdonk onvoldoende heeft gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De wethouder heeft zich niet tijdig en consequent onthouden van bemoeienis met het dossier.
Verdonk is dit jaar de derde bestuurder van het stadsdeel met een integriteitsprobleem. Eerder raakte stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet (PvdA) in opspraak. Zij had verzwegen dat ze in haar eerste bestuursperiode tweemaal was veroordeeld voor rijden onder invloed.

Ook kwam naar buiten dat PvdA-raadslid Ama Carr vlak voor de deelraadsverkiezingen door de politie was gepakt voor het zonder rijbewijs besturen van een auto en het opgeven van een valse naam. De PvdA verbond geen gevolgen aan het gedrag van Sweet en Carr.

Het Bureau Integriteit, dat onlangs een onderzoek begon naar mogelijke belangenverstrengeling en vriendjespolitiek van stadsdeelbestuurders, hield zich vorig jaar bezig met Verdonk. De wethouder van ruimtelijke ordening verklaarde het dossier over de verbouwing van haar huis aan een collega-wethouder te hebben overgedragen. Het Bureau Integriteit kon daarvoor geen bewijs vinden. Wel vonden de onderzoekers een brief die ambtenaren namens de echtgenoot van Verdonk hadden geschreven.
Buren van Verdonk, die bezwaar hadden ingediend tegen de bouw van de serre, namen er geen genoegen mee dat de wethouder een bouwvergunning kreeg, terwijl de beroepscommissie van het stadsdeel hen in het gelijk had gesteld. Ze stapten naar de civiele rechter. Het stadsdeel moest de bouwvergunning alsnog intrekken.

Volgens een woordvoerder van het stadsdeel ‘omarmen’ wethouder Verdonk en de overige stadsdeelbestuurders de conclusies van het Bureau Integriteit. Zij zullen voortaan dossiers waarbij ze persoonlijk betrokken zijn meteen overdragen aan een collega.
Het Bureau Integriteit en de Amsterdamse Rekenkamer voeren onderzoeken uit naar de bestuurscultuur in Zuidoost. Aanleiding daarvoor is recente berichtgeving in de Volkskrant, waaruit bleek dat politici subsidies verstrekken aan stichtingen waarin ze zelf belangen hebben.
De onderzoeken richten zich niet alleen op de subsidies, maar ook op de rol van personen en politieke partijen daarbij. Het landelijke PvdA-bestuur doet eigen onderzoek naar de handelwijze van de lokale afdeling van de partij.


Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm