Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm     


Open brief aan politieke partijen, Ondernemers op de bres voor milieu

Shell, Unilever en andere topondernemers spreken de wens uit dat de regering meer aandacht besteedt aan milieuvriendelijk produceren. Vooral de eerste naam doet bij veel lezers vraagtekens rijzen. Mensen willen auto's, mobiliteit een warm huis en producten van plastic, als Shell het niet levert wie dan wel..
Natuurlijk is er een stuk eigen belang. Stel voor dat regeringen inderdaad gaan doen wat Al Gore vraagt, dan raken we veel van onze afzet kwijt en gaat onze winst kelderen. Tijdens de brede maatschappelijke discussie in de 80-tiger jaren liep Shell al voorop, met onderzoek naar alternatieve energievormen. Uw webmaster, toentertijd actief in de discussie heeft dankbaar gebruik gemaakt van de vele publicaties van de super olieboer.
Natuurlijk maakt ieder bedrijf , (lees liever de mensen van een bedrijf) fouten, maar meedenken en meehelpen is een nobel streven.

20 jaar geleden wisten we allang dat het klimaat een wisselende factor is, niet door de menselijke invloeden, maar natuurlijk bepaalt. Het wordt warmer en kouder, de zeespiegel stijgt en daalt (zoals bij de Duinkerkse trangressieperioden) en dat we er naast de natuurlijke gradiënt nog CO2 aan toevoegen is niet bevorderlijk. Binnen 50 jaar is de zeespiegel met een halve meter gestegen, valt er meer neerslag en zullen Nederlanders zich moeten voorbereiden op een grote volksverhuizing naar hoger gelegen gebieden. Het loopts allemaal niet zo'n vaart, maar Rijkswaterstaat kan beter geld uitgeven aan bodemherstel en dijkverzwaring dan aan wegen.

Waarom zouden we dan nu nog in lager gelegen gebied wegen bijbouwen, waarom breiden we Almere uit terwijl bekend is dat, wat er ook wordt gedaan, Almere een Atlantis van de toekomst wordt.

Het persbericht door een van de redacteuren van het NRC.

Rotterdam, 12 dec. De nieuwe regering moet meer aandacht geven aan het natuur- en milieubeleid. Dat schrijft een groep topbestuurders uit het bedrijfsleven vandaag in een open brief aan de formateur en de politieke partijen.
De brief is op persoonlijke titel ondertekend door onder anderen directeur Rein Willems van oliemaatschappij Shell Nederland, bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank en Antony Burgmans, voorzitter van de raad van commissarissen van levensmiddelenbedrijf Unilever.

Via hun brief uiten ze hun zorgen over de wereldwijde aantasting van de natuur, het verdwijnen van soorten dieren en planten en de opwarming van het klimaat. „Tijdens de verkiezingen, en nu ook tijdens de formatie, is het thema natuur- en milieubeleid volledig afwezig. Dat is verbazingwekkend”, zegt Antony Burgmans van Unilever. Als voorbeeld noemt hij het leegvissen van de wereldzeeën en het voortdurend overschrijden van vangstlimieten door vissers. „Er wordt al gesteld dat er over veertig jaar geen vis meer in de oceanen zwemt.”

De bestuurders verwachten van de nieuwe regering een duidelijkere visie waarin duurzaamheid centraal staat. Ze denken bijvoorbeeld aan strengere eisen voor de import van soja, palmolie of hout. Bij het verbouwen van deze gewassen wordt nu veel regenwoud gekapt. „Wij vinden dat u het beschermen van ons leefmilieu, zowel hier als wereldwijd, een hogere prioriteit moet geven”, schrijven ze. Samen met politieke en maatschappelijke organisaties willen ze werken aan een visie voor Nederland.
Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank beklaagt zich onder meer over het „hapsnap beleid” ten aanzien van duurzame energie. Zo trok minister Wijn (Economische Zaken, CDA) eerder dit jaar plotseling de subsidie voor groene stroom in – later is de regeling gedeeltelijk hersteld. „Dit soort ingrepen heeft zich eerder voorgedaan bij wind- en zonne-energie”, zegt Heemskerk. Het maakt investeren in duurzame energie risicovol. Hij vindt het beleid voor duurzame energie niet ambitieus genoeg.

Initiatiefnemer van de brief is natuurorganisatie IUCN. Directeur Willem Ferwerda hoopt dat de bestuurders hun macht kunnen aanwenden om de politiek te beïnvloeden. „We moeten ons de vernietiging van ecosystemen meer aantrekken, zeker als land dat zoveel handel drijft.”

De organisatie Milieudefensie vindt de brief een mooie oproep. „Maar voor een bedrijf als Shell is het wel wat dubbelhartig om aan de ene kant te pleiten voor meer natuurbeleid en aan de andere kant zelf het milieu te vervuilen via lekkende oliepijpen en het affakkelen van aardgas”, zegt directeur Frank Köhler.

Aktie en reactie van de politiek, CDA en PvdA pleiten voor ambitieus klimaatbeleid

DEN HAAG - CDA en PvdA sporen het nieuwe kabinet aan tot een ambitieus energie- en klimaatbeleid. De twee grootste fracties in de Tweede Kamer leggen de lat hoog. Nederland moet in Europa met gelijkgestemde landen inzetten op een koploperspositie, bleek dinsdag bij de behandeling van de VROM-begroting voor 2007 in de Kamer.

CDA-Kamerlid Liesbeth Spies noemde de Amerikaanse ex-president Bill Clinton en zijn vicepresident Al Gore, beiden actief tegen klimaatverandering en onlangs op bezoek in Nederland, als lichtend voorbeeld.

In een motie die samen met PvdA'er Diederik Samsom is voorbereid, pleit zij voor een langetermijnstrategie, naast een stabiel investeringsklimaat op het gebied van energiebesparing en duurzame energiebeleid tot 2020.

Er moeten in internationaal verband, verder ,heldere, afrekenbare' doelen afgesproken worden voor bijvoorbeeld de verdere vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2.
Verscheidene andere fracties, zoals SP, GroenLinks en ook VVD, pleiten ook voor een min of meer ambitieus klimaatbeleid.
Spies haalde in het debat uit naar 'de misser' van VNO-NCW en zijn 'ambitieloze' klimaatplannen. De werkgeversorganisatie wil voor na 2012, als het huidige Kyoto-protocol afloopt, af van absolute emissieplafonds om andere landen mee te krijgen. Het bedrijfsleven in Europa zou in het nadeel zijn tegenover de VS en opkomende landen als China en India, die niet Kyoto-plichtig zijn. „We moeten doorgaan met verhandelbare emissierechten”, aldus Spies.

Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) was in het debat de kop van Jut. Hij betuigde vrijdag zijn spijt over de honderden miljoenen subsidie voor het gebruik van palmolie in energiecentrales. Blijkens onderzoek kost de productie van palmolie regenwoud en is het verbranden ervan niet erg schoon.
Samsom sprak van „krokodillentranen”. VVD-collega Paul de Krom vond het 'waanzinnig' dat Van Geel 'doodleuk' verklaart dat het 'doodzonde' van het geld is. GroenLinks toonde zich fijntjes tevreden over het „voortschrijdend inzicht” bij de CDA-staatssecretaris. SP pleitte voor 100 miljoen euro compensatie voor Indonesische boeren, maar kreeg amper steun.



Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm