Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm     


Co2, waar gaat het over????

Onze regeringen worden wakker en uw webmaster heeft een kater.

Een nieuw jaar en nieuwe kansen, zo zou het motto kunnen zijn van de AGG voor het jaar 2007. Uw webmaster zal er alles aan doen om u te informeren over de kermis die zich ongetwijfeld weer af gaat spelen rondom het fenomeen van snelwegen in woonwijken en in het speciaal de Gaasperdammerweg. Twee dagen geleden trad ik af als voorzitter van de volksterrenwacht Amsterdam, een instelling die zich bezig houdt met voorlichting en stimulatie van de natuur, de sterrenkunde in het bijzonder en alles wat daar mee te maken heeft. Vanaf juni 1981 heeft deze stichting zich beziggehouden met publieksinformatie in de vorm van cursussen en lezingen over vele onderwerpen. Meteorologie en milieukunde maakten deel uit van het grote aanbod dat "wij" aan de inwoners van Amsterdam en daarbuiten aanboden. Meteen vanaf het eerste begin hebben we deelgenomen aan de Brede Maatschappelijke Discussie over het Energiebeleid (BMDE)onder leiding van jonkheer de Braauw.
Met lezingen als "wat is de zin van Zon en ozon" en met de invullingen in milieubezinning scoorden we hoog bij een geďnteresseerd publiek. Onze regeringen hebben er alles aan gedaan om de eindresultaten van de BMDE in de doofpot te stoppen en gewoon door te gaan met datgene wat kortstondig het meeste geld in het laatje brengt. Het klimaat en onze gezondheid zijn niet onze zorg, onze kinderen zoeken dat maar uit, is het credo..

In 1984 adviseerde De Braauw de regering na een zinloze discussie over de voor en tegens van kernenergie om af te zien van meer kerncentrales, de discussie beschouwde het gebruik van kernenergie als een van de belangrijkste middelen om aantasting van het milieu tegen te gaan. Het initiatief tot de BMDE was genomen door de toenmalige minister van Economische Zaken Jan Terlouw. In 2005 verklaarde hij in een interview met het dagblad Trouw dat hij het resultaat behoorlijk teleurstellend vond: "Het werd een welles/nietes-debat met op de discussieavonden telkens dezelfde mensen.". en al die jaren is er vooral niet gekeken naar de belangrijkste aanleiding van de BMDE wat met dank aan Terlouw en alle andere beslissers heeft geleid tot het maar aan blijven klooien en verder verpesten van het milieu. Notobene de Amerikaanse "heilsoldaat" Al Gore is 25 jaar later nodig om precies datgene te zeggen wat in 1983 in het tussenrapport van de BMDE al wordt verwoordt:

Kooldioxyde en het broeikaseffect (anno 1983!)

Een effect van het gebruik van fossiele brandstoffen waar niets of weinig aan valt te doen is, zonder drastisch in het gebruik ervan in te grijpen, de toename van het kooldioxyde gehalte in de atmosfeer. Kooldioxyde (CO2) is een wezenlijk bestanddeel van de atmosfeer. Het zorgt voor een min of meer stabiele temperatuur op Aarde, doordat het een groot deel van de infrarode straling die de Aarde uitzendt, tegenhoudt. De atmosfeer werkt daardoor min of meer als een broeikas. Bij een stabiel kooldioxyde-gehalte blijft de temperatuur op aarde gemiddeld gelijk, ook al is het buiten de atmosfeer veel kouder. Nu neemt door het gebruik van fossiele brandstoffen het CO2 gehalte langzaam maar zeker toe. Sedert 1860 is er een toename van 12% vastgesteld, waarvan een kwart de laatste tien jaar is opgetreden. Een dergelijke stijging zou het broeikaseffect kunnen versterken en leiden tot een langzame temperatuurstijging op Aarde. Nu kan de temperatuurstijging wel worden vertraagd. De toenemende concentratie van stofdeeltjes (o.m. vliegas) of bewolking kan voor een grotere terugkaatsing van zonnestralen zorgen, voordat deze het aardoppervlak bereiken. Maar algemeen wordt toch door onderzoekers een temperatuurstijging verwacht. Bovendien leidt een hogere temperatuur tot het langzaam smelten van de poolgebieden en daardoor tot een hoger zeeniveau.

Bij het huidige gebruik van fossiele brandstoffen wordt in 50 jaar een verdubbeling van het koolstofdioxyde-gehalte verwacht. Dat zou in een periode van enkele honderden jaren tot een stijging van het zeeniveau met 5 meter kunnen leiden. Zekerheid bestaat er allerminst. Vast staat wel dat, als een dergelijk effect eenmaal gaat optreden, het ondoenlijk is het proces nog te keren


Kooldioxyde en het broeikaseffect (anno 2007!)

Nu neemt door het gebruik van nog meer fossiele brandstoffen en de onverwachte snelle ontwikkeling van economische reuzen als China en India het CO2 sneller en sneller toe. De toenemende effectieve aanval op stofdeeltjes (o.m. vliegas) en de toegenomen zonneconstante (ofwel het aantal Watts per vierkante meter dat op het Aardoppervlak meetbaar is) tezamen met het verhoogde CO2 leidt tot een veel hogere temperatuur en tot het snel smelten van de poolgebieden en daardoor tot een veel hoger zeeniveau dan tot nu toe werd aangenomen.

Bij het huidige gebruik van fossiele brandstoffen wordt in 50 jaar (waarvan al de helft is verstreken....) er een verdubbeling van het koolstofdioxyde-gehalte verwacht. (het wordt echter veel meer). Bij de toegenomen consumptie van nu leidt dit tot een stijging van het zeeniveau met 2 tot 5 meter in amper honderd jaar. Zekerheid bestaat er omdat we 25 jaar hebben gewacht met niets doen.... Vast staat wel dat, nu het effect eenmaal is opgetreden, het ondoenlijk is het proces nog te keren


En daarom, lieve lezers, omdat onze regeringen niet wilden luisteren, moeten er nu drastische maatregelen worden genomen. Een forse verlaging van CO2 betekent gewoon dat het autoverkeer moet afnemen en het vliegverkeer moet worden teruggedrongen. We moeten effectiever met de fossiele brandstofreserves omgaan en vooral meer thuiswerken, autopoolen en OV gebruiken. Nieuwe wegen zijn zelfmoord. We moeten, we moeten, we moeten. . . . . . vooral denken aan vluchten, met de auto naar hogergelegen gebied en de auto inwisselen voor een boot (zeilboot is gunstig voor het milieu)
En pensioenfondsen die geld willen steken in nieuwe wegen moeten zich maar gaan bezinnen of het voor hun klanten (die over 40 jaar met pensioen gaan) wel zo effectief is om hun investering in het water te zien verdwijnen. Het ABP kan net zo goed gaan investeren in vastgoed op het ijs. (je zal toch voor je pensioen afhankelijk zijn van zo'n bedrijf???)

Europa wil uitstoot CO2 fors verlagen.

Brussel, 10 januari 2007. Europa moet de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 hebben verlaagd met 20 procent, ten opzichte van 1990. Dat stelt de Europese Commissie in haar vandaag gepresenteerde energiestrategie.

Volgens de commissie is deze verlaging nodig om de temperatuurstijging op aarde in deze eeuw beneden de twee graden Celsius te houden, vergeleken met het pre-industriële niveau. Daarvoor zouden andere geďndustrialiseerde landen hun CO2-uitstoot met 30 procent moeten verlagen. De commissie wijst daarmee vooral in de richting van de Verenigde Staten, die tot op heden het Kyoto-verdrag tot verlaging van de uitstoot van broeikasgassen, niet hebben ondertekend.

De commissie noemt het gestelde doel „technisch haalbaar en economisch betaalbaar”. Volgens haar is voor 2050 een verlaging van 50 procent nodig „om massale en onomkeerbare verstoring van het wereldwijde klimaatsysteem” te voorkomen.

De commissie wil ook meer aandacht voor hernieuwbare energie. In 2020 moet 20 procent van de energie in de EU afkomstig zijn uit duurzame bronnen, zoals wind en biobrandstoffen. In 2007 komen er wetsvoorstellen om het gebruik van biobrandstoffen te bevorderen. Volgens de huidige doelstelling moet in 2010 van alle verbruikte brandstoffen 5,75 procent bestaan uit biobrandstoffen. Wat betreft elektriciteit zou van alle verbruikte elektriciteit 21 procent duurzaam moeten zijn in 2010.

Over kernenergie laat de commissie zich niet duidelijk uit. Het initiatief om nieuwe kerncentrales te bouwen laat ze bij de individuele lidstaten. Wel toont de commissie zich niet langer een tegenstander van kernenergie. Vijf jaar geleden werd het nog „een ongewenste” technologie genoemd. Nu stelt de commissie dat kernenergie grote voordelen biedt.

Ook zijn er meer grensoverschrijdende leidingen en kabels nodig om nationale energienetten beter met elkaar te verbinden en zo de vorming van een Europese energiemarkt te versnellen.

Naast het strategierapport verscheen vandaag ook een rapport van eurocommissaris Kroes (Mededinging) over de concurrentie op de Europese energiemarkt. Het rapport komt tot de conclusie dat er „serieuze problemen” zijn op die markt. Er is sprake van hoge kosten, inefficiëntie en mogelijke kartels. Nieuwe energiebedrijven wordt de toegang tot de markt geblokkeerd.




Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm