Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm     

De AGG zit niet stil

12 november 2008 toespraak gemeente Amsterdam
17 november 2008 overleg met het Directoraat Generaal personenvervoer in Den Haag
26 november 2008 Rijkswaterstaat, vertegenwoordigers van de gemeente en het Stadsdeel Zuidoost komen op de reguliere vergadering van de AGG langs om uitleg te geven.

Inspraak 12 november Amsterdam commissie verkeer

De Stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg (AGG) is een organisatie (opgericht in 1977) waarin vertegenwoordigers van 15 bewonersgroepen van omwonenden van de Gaasperdammerweg, zitting hebben. Wij komen op voor het leefklimaat van 28.000 bewoners die last ondervinden van de Gaasperdammerweg.

Zoals u weet is de Gaasperdammerweg van oorsprong een lokale ontsluitingsweg, die via een tijdelijke ontsluitingsweg voor de Floriade tot verbindingsnelweg is geworden en gebleven; dit laatste ingaande tegen gedane beloften in het verleden door de gemeente Amsterdam!

Deze weg, volop omgeven door woningen, zal nu met de volle steun van de gemeente Amsterdam van 2x 2 rijstroken worden verbreed tot een hoofdverkeersader van 2 x 5 rijstroken, plus 1 wisselstrook (dus 11 rijstroken) waar in de toekomst 155.000 auto's per dag overheen zullen gaan. Dit terwijl bij de door de gemeente niet ondersteunde verbindingvariant (de doorstrekking A6/A9) en het alternatief hiervoor van Stucton, er een afname van de huidige drukte zal zijn van 85.000 naar ongeveer 55.000 auto's per dag. Een directe leefverbetering voor de omwonenden zonder de nadelen van jarenlange bouwoverlast en verkeershinder van de door de gemeente voorgestane verbreding.

De AGG is zeer teleurgesteld dat Minister Eurlings de nieuwe tunnelvariant A6/A9 niet wil onderzoeken omdat dit o.a. vertraging zou opleveren. Wij hebben de antwoorden van de Minister op Kamervragen en zijn standpunt bestudeerd en komen tot andere conclusies! Uit de door ons ingewonnen informatie blijkt dat dit alternatief geen vertraging voor de oplevering zal geven omdat de bouwtijd (5 jaar) veel korter zal zijn dan die voor de verbreding van de Gaasperdammerweg (7 jaar).

Echter, als we ons neer moeten leggen bij de besluitvorming, dan betekent dat zoals eerder gezegd dat de Gaasperdammerweg wordt verbreed weliswaar grotendeels ondertunneld of overkapt, maar wat ons grote zorgen baart, is dat de schoorstenen op de tunnel de vuile lucht de wijk inblazen. In het huidige plan zal deze lucht niet gefilterd worden of een andere techniek worden toegepast. Het kan toch niet zo zijn dat de luchtkwaliteit voor 28.000 inwoners van Amsterdam-Zuidoost drastisch zal verslechteren.

Wij gaan ervan uit dat u als raad, die het beste voor heeft met het leefklimaat en de gezondheid van alle Amsterdammers en dus ook voor de 28.000 omwonenden van de Gaasperdammerweg, in deze tijd van economische troebelingen erover waakt, dat, mocht de verbreding van de Gaasperdammerweg doorgaan, de kamelenvariant dan wordt uitgevoerd maar dan wel met de modernste elektrostatische filters waarvan ook sprake is in het alternatieve verbindingsplan (A6/A9) van Strukton. Wat de kamelenvariant betreft merken wij nog op dat wij ons ook grote zorgen maken over de clausule dat een definitieve keuze (voorzien in 2009) voor de aanpak van de Gaasperdammerweg ook nog afhangt van de effecten van de invoering van de kilometerheffing.

Wij zouden verder antwoord willen hebben op de volgende punten:

- In de plannen wordt niet ingegaan wat de gevolgen van de aanleg zijn voor het omliggende wegenstelsel in Zuidoost. O.a. de afsluiting van twee toeritten zal voor een extra verkeerstoestroom zorgen voor de Karspeldreef en de Langbroekdreef/Loosdrecht-dreef met nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit en geluidshinder. Wat doet u als raad hieraan?

- In onze ogen wordt ook de verkeershinder tijdens de werkzaamheden onderschat en zullen deze veel ernstiger zijn dan tot nu toe wordt toegegeven. Hoe gaat u de bereikbaarheid oplossen te meer daar nu tijdens de evenementen in de Arena alles al vastloopt waar de bewoners in Zuidoost telkens de dupe van zijn?

- Gaat u er als gemeente tezamen met het Rijk ervoor zorgen dat wij tijdens de bouw geen stof- en extra geluidshinder ondervinden en dat onze nachtrust niet wordt verstoord? Heeft u als gemeente ook al nagedacht over de groeninpassing van de verbreding? Op dit ogenblik is de weg nog omgeven door een mooie groenstrook aan weerszijde. Gezien de recente aanslag op het groen in Zuidoost vrezen wij het ergste!

- Bent u zich als raad ervan bewust dat de Gaasperdammerweg een hoofdroute voor het vervoer van gevaarlijke stoffen wordt en dat het AMC mede hierom ernstige bezwaren heeft tegen deze variant omdat in geval van calamiteiten het AMC niet bereikbaar kan zijn?

- Is het niet bevreemdend dat er al een keuze is gemaakt terwijl de gevolgen van de verbreding voor de waterhuishouding in dit gebied nog verder moet worden onderzocht zoals uit de brief van de Minister van 27 oktober 2008 aan de Tweede Kamer blijkt?

Wij stellen het zeer op prijs indien wij binnen 2 weken van u antwoord op onze vragen zouden krijgen.

Namens de Stichting Actie Gezondheid Gaasperdammerweg,

De inspreker


Naar boven      Home      Actualiteiten      Volledig scherm